Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Öfke kontrol edilebilir mi?

Öfke, hafif bir rahatsızlıktan, şiddetli kızgınlık ve hiddete kadar dönüşebilen bir duygudur. Öfkelenmek, bu duygunun ifade buluş tarzıdır...

Öfke, hafif bir rahatsızlıktan, şiddetli kızgınlık ve hiddete kadar dönüşebilen bir duygudur. Öfkelenmek, bu duygunun ifade buluş tarzıdır. 

Psikolog Neşe Coşkun Özyavru, "Günlük yaşamda öfkeyi kontrol etmek yerine öfkenin sizi kontrol ettiğini düşünüyorsanız psikologdan yardım alın" diyor ve öfke kontrolüyle ilgili bilgiler veriyor...

Saldırganca davranışlar, kaynağını insan doğasından aldığı için önüne geçilemeyecek olgular gibi gözükür. Öfke ve saldırganlığın insanın doğasının bir parçası olarak kabul edilmesi bu davranışların önüne geçilmesini de engeller. Oysa şiddet insanların genlerinde mevcut değildir. Öfkemizi gösterme şeklimiz ve saldırganca davranışlar öğrenme yoluyla insandan insana aktarılır.

Öfke, her insanın yaşayabileceği doğal bir duygudur. Öfke duygusunun yaşamımızda sorun haline dönüşmesi, öfkemizin ifade ediliş tarzıyla ilgilidir. Öfke, çoğunlukla saldırgan bir davranışla ifade edilir. Örneğin, fiziksel olarak birine vurma ya da sözel olarak birini aşağılama.

Bunun yanı sıra pasif saldırganlık olarak tanımlanan ve aktivite içermemesine rağmen zarar verme niyeti taşıyan hareketsizlik durumuyla da öfke ifade edilebilir. Örneğin; başkalarını rahatsız etmek amacı ile somurtma, işleri ağırdan alma, kasıtlı beceriksizlik, kasıtlı erteleme, sorumluluk almaktan kaçınma ve unutma gibi.

Oysa öfke duygusunu bir işaret olarak değerlendirip doğru yorumlarsak, öfkemizi kontrol edememekten kaynaklanan problemlerin oluşmasını da önleyebiliriz.

Bir insanın öfke kontrolü sorunu yaşadığı nasıl anlaşılır?
Öfkelendiğimizde çoğunlukla kendimizi kontrolsüz hissederiz.
Öfkelendiğimizde istemediğimiz davranışlarda bulunabiliriz ya da istemediğimiz sözler söyleyebiliriz.
Öfkelendiğimizde gösterdiğimiz tepkiler insanlarla olan ilişkilerimize zarar verebilir.
Öfkelendiğimizde dikkat ve konsantrasyon problemleri yaşarız.
Öfkeli davranışlarımızın yasal bedelleri ile karşılaşabiliriz.
Sakinleşmek için alkol ve madde gibi kötü alışkanlıklar edinebiliriz.

Öfkeyi tamamen kontrol altına almak mümkün mü? 
Öfkeyi kontrol altına almak derken, amacımız öfkeyi tamamen yok etmek değil aslında. Hedeflenen, öfkeyi kişinin normal ve sağlıklı sınırlarda duyumsaması ve buna bağlı davranışlarının da kişinin kontrolünde olması durumudur. Günlük yaşam içersinde öfkeyi kontrol etmek yerine öfkenin bizi kontrol ettiğini düşünüyorsak bu konuyla ilgili olarak mutlaka uzman bir psikologa danışmamız gerekmektedir. Unutulmaması gereken nokta şudur; öfkeyi yok edemeyiz, ancak tepkilerimizi kontrol ederek onların bizi mutsuz etmesini önleyebiliriz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

1 yorum

  1. Öfkeme hakim olabilsem çok iyi olucak ama bir türlü hakim olamiyorum. Son zamanlarda kendime yeni yöntemler buldum. Ama bazen faydali oluyor bazen olamayabiliyor. Devamli olarak sakin ve yavas davranmak mümkün mertebe konusmamak, artik ayaktaysam oturmak ve oturuyorsam ayaga kalkmakta fayda var.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe