Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Doğru nefes alıyor musunuz?

Doğru nefes alımı çok önemli. Çünkü yetersiz oksijen alımının insanda neler yarattığını tahmin bile edemezsiniz. Bu yüzden doğru solunum ş...

Doğru nefes alımı çok önemli. Çünkü yetersiz oksijen alımının insanda neler yarattığını tahmin bile edemezsiniz. Bu yüzden doğru solunum şekilleriyle doğru nefes almak için yazımızı okuyun.

Solumun yani nefes alıp vermek; vücudumuzun en doğal ve otomatik dürtülerinden biridir. Her canlı nefesle oksijen alıp, karbondioksit ve atıkları vücudundan atar. Buna detoks denir. Vücudumuz besinsiz birkaç hafta, susuz birkaç gün dayanabilse de, beyin oksijensiz yalnızca birkaç dakika dayanabilir. Sağlıklı bir vücut iyi oksijen alımı ile gerçekleşmektedir. Yetersiz oksijen alımı; yorgunluğa, depresyona, aşırı sinirliliğe, ciltte bozulmalara, yaşlılığa neden olmakta, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açmaktadır. Peki bizler nefesimizi doğru ve tam kapasiteli olarak alıyor muyuz?

Bu soruyu solunum şekilleri ile açıklamak istersek diyebiliriz ki; solunum vücutta başlıca 4 şekilde yapılmaktadır. Dr. Sena Türkoğlu anlatıyor.

Kısa – Yüksek Solunum

Burundan al, ağızdan ver şeklindeki, hızlı kısa solunumdur. Efor, doğum esnası, koşu gibi durumlarda çabuk ama yetersiz oksijenlenme sağlar. Genelde astımlılar, şişman kişiler ve halk arasında tık nefes dediğimiz kişilerde bu solunum şeklini görürüz.

Göğüs solunumu

Elinizi göğsünüze koyunuz, burundan nefes alıp göğsünüzü şişiriniz ve içinizden 5’e kadar sayarak daha sonra yavaşça dişlerinizin arasından bırakınız. Bu göğüs solunumudur.

Karın solunumu

Elinizi karnınızın üzerine koyunuz, burundan aldığınız nefesle karnınızı şişiriniz ve içinizden 5’e kadar sayarak daha sonra nefesinizi yavaşça bırakınız. Bu karından yapılan solunumdur. En sağlıklı solunum şekli olup, yoga gibi sporlarda kullanılır. Kalp ve dolaşım sistemine masaj etkisi yapar.

Kaburga (kastel) solunum

Ellerinizi kaburgalarınızın üzerine koyup, önce nefes verin. Daha sonra güçlü bir nefes ile kaburgalarınızı yanlara doğru genişletin. 5’e kadar yavaşça sayıp, nefesi verin.

Egzersiz ile solunumu birleştirin

Açık havada yapılan egzersiz, kapalı ortamlarda yapılan egzersizlerden çok daha sağlıklı ve performans arttırıcıdır. Özellikle oksijeni daha bol alabileceğiniz sahilyolu yada yeşillik açısından bol olan parklar seçilmelidir. Tempolu ve/veya solunumla kombine edilen egzersizler, kalp dolaşımı sistemine çok faydalıdır. Örneğin; 4 yürüme adımı nefes al, 3 yürüme adımı nefes ver, şeklinde yapılan yürüyüşler çok daha etkilidir.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; bizler her eğilme pozisyonumuzda nefes vermeye, her kalkış pozisyonumuzda nefes almaya müsait bir vücuda sahibiz. Dolayısıyla; bu şekilde düşünerek günlük aktivitelerimiz arasında solunumumuza dikkat eder ve nefes egzersizleri yaparsak; vücudumuza en doğru şekliyle oksijen almış oluruz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe