Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Menopozda yaşanan değişimler

Beslenme şeklinizi değiştirmeniz gerekiyor... Menopoz, kelime anlamı olarak adet kanamalarının doğal yolla kesilmesidir. Bu dönem birç...


Beslenme şeklinizi değiştirmeniz gerekiyor...

Menopoz, kelime anlamı olarak adet kanamalarının doğal yolla kesilmesidir. Bu dönem birçok kadında çok hissettirmeden geçerken, bir kısmında da sıcak basması, terlemeler, uyku sorunları gibi sıkıntılar gösterir. Bazen de bu değişiklikler daha yoğun görüldüğü için depresyon, uykusuzluk, sinirlilik yaşanabilir.

Ancak bu dönem de yaşananlar bu kadarla sınırlı değil. Kadınlık hormonlarının azalması ile kalp damar hastalıklarına yatkınlık artar, kan yağları yükselir. Abdominal obezite denilen, bel çevresinde ki genişleme ile birlikte şeker hastalığı görülme ihtimali de artmaktadır. Bunların yanı sıra kemik erimesi açısından çok daha dikkatli olunmalı ve rutin kontroller yaptırılmalıdır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, menopoz döneminde birçok kadının daha kolay kilo aldığını ve östrojen hormonun bu tip şikâyetler açısından koruyucu iken, menopozla birlikte bu koruyucu faktörün azalmaya başladığını belirtiyor.

Menopozda beslenme

Menopoz döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin önem kazandığını belirten, Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu; menopozla birlikte artan hastalık riskleri sebebiyle beslenme tarzında ciddi değişiklikler yapılmasının gerekliliğini vurguluyor.
Bununla birlikte kilo almamak, ideal ağırlığı korumak artık daha zorlanacağınız bir konu haline gelebilir. Aşağıda ki öneriler size bu konuda yardımcı olmak için hazırlanmıştır.

    Posanın kalp hastalıkları ve kansere yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle posalı beslenmeye çalışınız. Gün içinde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek, günlük posa ihtiyacınızı karşılar.
    Günde 2 fincan yeşil çay içmek kan yağlarını azaltır ve metabolizmayı çalıştır. İçine 1 çubuk tarçın ve sindirim sorunlarını azaltmak için rezene katarsanız, kendinize metabolizma hızlandırıcı içeceğinizi hazırlamış olursunuz.
    Fiziksel aktivitenizi artırın. Bu hem kilo almanızı önleyecek, hem de kemik erimesine engel olacaktır.
    Gün ışığında yürüyüş yapın, D vitamini eksikliğini önlemek için çok işe yarayacaktır.
    Süt, yoğurt, peynir ve koyu yeşil yapraklı sebzeler iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Unutmayın, eğer eksik kalsiyum alıyorsanız, kilo vermeniz zor olacaktır.
    Porsiyonlarınızı küçültün. Bunu yapmak her zaman kolay değil, biliyoruz. Ancak yemekten önce içeceğiniz bir bardak su, daha kolay doymanıza yardım edecektir.
    Uykusuzluk, gece yemek yemenize ve kilo almanıza neden olabilir. Uykudan önce bir fincan melisa çayı içmeniz daha kolay uyumanızı sağlayabilir,
    Bel çevresinde ki yağlanma, çok hızlı yemek yediğiniz için olabilir. Yemek yemeye zaman ayırın ve yavaş yiyin.
    Güne su içerek başlayın. Bu yeni güne merhaba demeniz için en iyi yoldur.
    Su içmek dolaşım hızınızı artırır ve günde 10 bardak su içiyorsanız kilo almanız, eskiye göre daha zor olacaktır.
    Ekmeği hafife almayın. Her öğün yediğiniz 1 dilim tam tahıllı ekmek, B grubu vitaminleri karşılamanızı sağlar, kas kaybını önler.
    Tuzu azaltın, bu dönemde çok şişiyorum, ödemim oluyor dememek için.
    Kesilen adet kanamaları ile demir eksikliği olması ihtimali azalacaktır. Bu nedenle kırmız eti haftada 1 defa yemek yeterlidir. Onun yerine daha sık balık yemeye özen gösterin.
    Her gün bir miktar ceviz, fındık ve badem yemenin birçok faydası vardır. Ancak ölçüyü kaçırmamaya dikkat edin.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe