Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Formda kalmanın formülü doğru beslenmek

Şişmanlığın nedeni, aşırı beslenme ve hareketsiz bir yaşam biçimidir. Ancak, anne-babadan gelen bazı genlerin şişmanlıkta rol oynadığı da bi...

Şişmanlığın nedeni, aşırı beslenme ve hareketsiz bir yaşam biçimidir. Ancak, anne-babadan gelen bazı genlerin şişmanlıkta rol oynadığı da bilinmektedir. 

Prof. Dr. Metin Özata'ya göre; şişmanlık dünyada ve Türkiye'de hızla artmakta olan bir hastalıktır. Önceleri sadece erişkin insanların problemi olarak görülen şişmanlığın, son yıllarda çocukları da tehdit ettiği ve aşırı şişman çocuk sayısının hızla arttığı gözlenmektedir.

Aşırı beslenme ve hareketsiz bir yaşam biçimi şişmanlığın nedenleridir. Bunun yanı sıra anne babadan gelen bazı genlerin şişmanlıkta rol oynadığı artık bilinmektedir. Şişmanlık, sigaradan sonra önlenebilir ölüm nedenlerinden ikincisidir. Kilosu fazla olan kişilerde şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kan yağlarında yükseklik ve kalp hastalıklarının daha fazla olması ve bu rahatsızlıkların erken yaşlarda ölüme yol açması nedeniyle, kilo vermek büyük önem taşımaktadır. Fazla kilolardan kurtulmanın ilk yolu sağlıklı beslenmek, dengeli beslenmek, az yemek ve egzersiz yapmaktır.

Zayıflamak için nasıl beslenmeli?
Diyet yapmaya, halen alınan günlük kalori miktarını 500-1000 kalori kadar düşürerek başlamak gerekir. Bu düzeyde bir kalori kısıtlaması haftada 0.5-1 kg zayıflama sağlar. Zayıflamak için genellikle kadınlar için (çoğunda) 1000-1200 kalorilik, erkekler için ise 1200-1600 (günlük) kalorilik bir beslenme uygundur. Zayıflamak için günlük kalori miktarını düşürmek gerekirse de bu, hiçbir zaman 800 kalorinin altında olmamalıdır. Zayıflamak için aç kalmanın anlamı yoktur. Bu şekilde beslenenler zaten kısa süre sonra tekrar kilo alırlar ve öncesinden daha fazla kiloya sahip olurlar.

Kilo kaybının iki dönemi vardır
İlk dönem hızlıdır. Zayıflamanın bu ilk döneminde karaciğer ve kaslarda depolanmış olan şekeri (glikojen)ve proteinlerin yıkımına bağlı olarak belirgin bir sıvı kaybı olur ve 24 saat içinde glikojen depoları azalırken, vücuttan su atılır. Kişiler hemen kilo verdim diye sevinir. Ancak, verilen kilo yağların yıkımından değil, glikojen ve protein yıkımının neden olduğu su kaybından ibarettir. Bu dönemden sonra yağların yakılması evresi gelir ki, bu evrede başarılı olmak için spor yapmak, yürümek ve gün içinde hareketli olmak büyük önem taşır.

Kilo verdiren bir diyetin temel özelliği; kalorisinin düşük olmasıdır. Zayıflamanın temelini, enerji açığı yaratacak bir diyetin planlaması oluşturur. Enerji açığı yaratmak ise az besin almak (az enerji almak), hareket ve spor yaparak kalorileri yakmak sayesinde olur. Diyette yağ miktarının azaltılması, herkes tarafından benimsense de toplam kalori alımı azaltılmazsa kilo verilemez.

100 kalorilik zayıflama diyeti
Bu diyet yüzde 54 karbonhidrat, yüzde 16 protein ve yüzde 30 yağ içerir.

Bu diyetin en önemli özelliği; günlük alınacak toplam kalorinin 3 ana öğün ve 3 ara öğün olacak şekilde gün içine dağıtılmasıdır. Burada amaç; kan şekerinin düşmesini önlemek ve bu nedenle atıştırmaları önlemektir. Ara öğün almayan veya ana öğünleri atlayan kişilerde kan şekerinde düşmeler olmakta ve fazla kalori alınmaktadır. Bu da zayıflamayı engellemektedir.

Sabah :
- Çay (şekersiz)
- Beyaz peynir (1 kibrit kutusu kadar)
- 1 dilim kepekli ekmek

Ara öğün (10.30):
- 1 meyve

Öğle:
- Izgara köfte 2 adet (60 gr.)
- 4 yemek kaşığı pilav
- Salata
- Zeytinyağlı sebze yemeği (4 yemek kaşığı-1 porsiyon)

Ara öğün (15.30):
- 1 meyve

Akşam:
- Zeytinyağlı kabak yemeği
- 1 küçük yoğurt
- 2 dilim ekmek

Ara öğün (22.30):
- 1 meyve

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe