Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Böbrek Taşlarından Kurtulmanın Kolay Yolu!

Gelişen modern cerrahi ve görüntüleme yöntemleriyle böbrek taşı ameliyatları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda artık daha güvenli ve e...

Gelişen modern cerrahi ve görüntüleme yöntemleriyle böbrek taşı ameliyatları hem yetişkinlerde hem de çocuklarda artık daha güvenli ve etkin bir şekilde yapılabiliyor.

Böbrek taşları özellikle ülkemizde sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Dünya genelinde bir insanın hayatı boyunca böbrek taşı oluşturma olasılığı yüzde 12 olarak ifade ediliyor.

Ülkemizde bu oranın daha yüksek olduğu ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 30’lara çıktığı gözleniyor. Bu bölgedeki genetik faktörler, yöresel gıdalar, sıvı alımının az olması ve yüksek hava sıcaklığı hastalığın sık görülmesinin ana nedenleri olarak gösteriliyor.

Böbrek taşları tıkanıklık ve iltihaplanmaya yol açarak böbrek hasarına ve kaybına yol açabiliyor. Bu nedenle erken tanı ve uygun tedavinin çok önemli olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yalçın İlker, özellikle altı mm den büyük taşların tedavisinin mutlaka müdahale gerektirdiğini söyledi. Prof. Dr. Yalçın İlker herhangi bir tıkanıklık ya da ağrıya yol açmasa bile böbreklere verdikleri zarar nedeniyle ciddi ve potansiyel bir risk olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Taş hastalığı genellikle böbreklerin olduğu yerde şiddetli ağrıyla kendini belli eder. Kimi hastalarda korkunç ağrılar yaşanırken, kimi vakalarda ağrı her zaman şiddetli seyretmeyebilir. Ayrıca idrarda yanma, bulantı ve kusma da taş hastalığının belirtilerindendir.”

Perkütan Taş Cerrahisiyle Kısa Sürede İyileşme

Böbrekte oluşmuş 2 santimetreden büyük taşlar için ciltte açılan küçük bir delikten endoskop sokularak yapılan perkütan taş cerrahisi kullanılıyor. Prof. Dr. İlker, bu yöntemle açık ameliyata göre taşların daha iyi temizlendiğini ve iyileşme sürecinin daha kısa olduğunu belirtiyor. Teknolojik olarak kullanılan aletlerin incelmesi ile birlikte çocuklarda da uygulanabilen bu yöntem öncesinde ve sonrasında hastanın günlük yaşantısını sınırlayan herhangi bir kural bulunmuyor. Ameliyatı sonrasında bir hafta kadar hastanın fiziksel zorlanma gerektiren spor, ağır taşıma gibi hareketlerden kaçınması yeterli oluyor.

Böbrek taşlarından kurtulmanın bir diğer yolu ise idrar deliğinden ince ve uzun optik cihazlarla girilerek yapılan üretereskopi ameliyatları. Böbrekten idrar kesesine uzanan ve üreter ismi verilen borudaki taşların, tümörlerin ve darlıkların ameliyatında kullanılan bu yöntem bazı böbrek taşlarının tedavisinde de alternatif tedavi olarak kullanılıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe