Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Genç Kadınlarda Meme Kanseri Riski

Son yıllarda giderek yaygınlaşan meme kanseri kadınların korkulu rüyası haline geldi. Üstelik bu hastalığın genç kadınlarda görülme oranı ...

Son yıllarda giderek yaygınlaşan meme kanseri kadınların korkulu rüyası haline geldi. Üstelik bu hastalığın genç kadınlarda görülme oranı da her geçen gün artıyor...

Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Didem Öncel Yakar, “Genç kadınlarda meme kanseri riski ve tedavide uygulanan cerrahi yöntemler” hakkında bilgi verdi.

500 Bin Kadın Tehlikede!

Meme kanseri tüm kadın kanserlerinin yüzde 23’nü oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, önümüzdeki yıllarda meme kanserli yeni hasta sayısı 1500, meme kanserinden kaybedilebilecek kadın sayısı 500 bin civarında öngörülüyor.

Genç Kadınlarda Meme Kanseri Riski

Tüm meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 3’ü 35 yaş altı kadınlarda görülür. Genç kadınlarda seyrek görülmekle birlikte; bu yaş grubunda görülen kanserler daha kötü seyirlidir. Özellikle çalışan kadınların çocuk sahibi olma yaşını geciktirmesinden dolayı, gebelik sırasında görülen meme kanseri oranının daha da artması beklenmektedir.

Doğum Kontrol Hapları Riski Artırabiliyor

Günümüzde genç kadınlarda meme kanseri gelişimini öngörebilecek herhangi bir tetkik yoktur. Ailede meme kanseri hikâyesi olması, genetik ve çevresel faktörler, başka bir hastalık nedeniyle göğüs bölgesini içeren ışın tedavisi uygulanması, doğum kontrol hapı kullanılması, gebelik gibi nedenlerin farklı derecelerde etkili risk faktörü oldukları düşünülmektedir.

Tanı Konulan Yaştan 10 Yıl Önce Tarama Başlamalı

Uzmanların önerisi; 20–30 yaş grubunda aylık kendi kendine muayene, 3 yılda bir klinik muayene ve 40 yaşından başlayarak yıllık iki taraflı mamografi uygulanması yönündedir. Ortak bir kabul olmamakla birlikte ailesinde menopoz öncesi dönemde meme kanseri hikâyesi olan kişilerde tarama mamografisinin akrabalarına tanı konulduğu yaştan 10 yıl önce başlatılması da öneriler arasındadır.

Meme Kitlesi Nasıl Değerlendirilir?

Standart olarak meme muayenesi, mamografi, meme ultrasonu ve biyopsi tetkikleri bir arada kullanılmaktadır. Bu tetkiklerinin sonuçlarının birlikte değerlendirilmesi ile kitlenin kanser olup olmadığı büyük doğruluk oranı ile saptanabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?


Meme kanseri; ameliyat ve ameliyat sonrası destekleyici ilaçların kullanılması ile tedavi edilir. Ameliyat yöntemi kanserin boyutuna ve hastanın özelliklerine göre belirlenir. Mevcut kitlenin etrafındaki bir miktar sağlam doku ile çıkarılarak memenin bütünlüğünün korunması sağlanabilir. Meme koruyucu ameliyata uygun olmayan hastalarda ise memenin tamamı alınır. Çıkarılan kitlenin hücresel özellikleri belirlendikten sonra uygun ilaç tedavisi düzenlenir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe