Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Hamilelikte sağlıklı vücut bakımı

Hamilelikte vücudumuzda oluşan değişimlerden en az etkilenmek için vücut bakımımıza dikkat etmeliyiz. Hamilelik esnasında anne adaylar...


Hamilelikte vücudumuzda oluşan değişimlerden en az etkilenmek için vücut bakımımıza dikkat etmeliyiz.

Hamilelik esnasında anne adaylarının vücutlarında birçok değişiklik meydana gelir. Bu değişimler sadece kilo alma ve vücut imajının değişmesi değildir. Hormonal faktörlerden dolayı vücudunun neredeyse her yeri etkilenmektedir. Ciltte, saçlarda, tırnaklarda, diş ve diş etlerinde değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimlerden en az düzeyde etkilenmek için ise vücut bakımına dikkat etmemiz gerekir.

Ciltte meydana gelen değişimler nedir ve neler yapılmalıdır?

En dikkat çekici değişikler ciltte meydana gelenlerdir. Ciltte kuruluk, meme ve karında çatlaklar, yüzde gebelik maskesi denen lekeler, cilt renginin koyulaşması, sivilcelerin artması gibi sorunlar yaşanabilir.

Bir anne adayının vücudunu iyi koruması için hamileliği boyunca hijyenik bakımına ve vücut bakımına dikkat etmelidir. Cildinde kuruluk yaşayan bir kadın normal sabun yerine, cildin nemlenmesini sağlayacak gliserin bazlı sabun kullanabilir. Ayrıca banyo sırasında vücut yağlarının kullanılması ve banyodan çıktıktan sonra mutlaka nemlendirici krem sürülmesi önerilmektedir. Kalça, karın bölgesi ve memede meydana gelebilecek çatlaklar için ise, düzenli olarak bu bölgelere badem yağı, kakao yağı veya çatlak kremleri sürülerek masaj yapılması önemlidir. 

Ciltte meydana gelen renk değişiklikleri ve lekeler çoğunlukla kalıcı değildir; doğumdan sonra geçer. Bu lekeler, gün içinde kozmetik malzemelerle kapatılabilir. Akşam yatmadan önce ise cildin havalanması için makyaj temizlenmelidir. Ayrıca cildin fazla hassaslaştığı bu dönemde, yazın güneşe çıkmadan önce ultraviyole ışınlara karşı yüksek koruyucu faktörlü kremlerin sürülmesinde fayda var.

Banyo yaparken nelere dikkat edilmeli? 
Gebelerin vücut hijyenini sağlamaları açısından her gün banyo yapmaları tavsiye edilmektedir.
Islak zeminde kayıp düşmeyi önleyecek önlemlerin alınmasıdır.
Olası gelişebilecek problemlere karşı banyonun kapısı kilitlenmemelidir.
Banyo suyu çok soğuk ya da çok sıcak olmayıp, 36-37 derecelik sıcaklıkta olmalıdır.

Vajinal hijyen 

Gebelikte en çok şikayet edilen konulardan birisi de vajinal akıntılardır. Hamilelik sürecinde vajinanın doğal florasında ve pH değerinde meydana gelen değişiklikler sonucu akıntı fazlalaşır, enfeksiyona meyil artar. Eğer fazla miktarda sarı ve yeşil renkli, kötü kokusu olan akıntı meydana gelirse doktora gitmek gerekir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gerekli görülürse ağızdan ilaç veya vajinal fitiller kullanılması tavsiye edilebilir. 

Bunların dışında anne adayları kendilerini daha temiz ve rahat hissetmeleri açısından günlük ped kullanabilirler. Bu bölgenin nemli kalmasına neden olacak dar pantolonlar, sıkı ve sentetik çamaşırlar yerine gebelik için özel hazırlanmış; jenital ve karın bölgesinde sıkılık meydana getirmeyen kıyafetler ile rahat ve pamuklu çamaşırlar giyilmelidir. Bununla birlikte hamilelik esnasında vajinal duşlar önerilmemektedir.

Meme bakımı

Hamileliğin özellikle son dönemlerinde meme bezleri çalışmaya başlar ve meme başından kolostrum adlı beyaz-sarı renkli sütün geldiği gözlenebilir. Bunun anne adayının sağlığı açısından herhangi bir zararı yoktur. Meme başındaki kolostrum ılık sabunlu bir bezle temizlenebilir. Eğer gün içinde rahatsızlık verecek şekilde çok geliyorsa, günlük göğüs petleri kullanılabilir. 

Gebeliğin özellikle ikinci yarısından sonra sutyenlerin değiştirilmesi gereklidir. Memeyi alttan destekleyecek, çok fazla sıkmayan, pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe