Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Enerji içeceğinizi kendiniz yapın

Genellikle yorgunluk, uykusuzluk ve spor esnasında başvurulan enerji içecekleri su kaybı ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. ...

Genellikle yorgunluk, uykusuzluk ve spor esnasında başvurulan enerji içecekleri su kaybı ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Enerji içecekleri; bazen yorgunluk hissi ile birlikte, bazen spor esnasında bazense uykunuz geldiğinde hem uyanık tutsun hem de enerji versin düşüncesi ile başvurulan sıvılardır. Enerji içeceklerinde bulunan yüksek derecede kafein kan basıncını artıracağı için kalp çarpıntısı ve baş ağrısı gibi semptomlar görülmesine neden olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, "Özellikle 18 yaş altı çocuklar ve gebelerde birçok yan etkiyi beraberinde getireceği için tüketimi önerilmez" açıklamasında bulundu.

Enerji içecekleri genellikle yüksek dozda kafein yanında efedrin, guarana, taurin, karnitin, inositol, glukoronolakton, şeker ve etanol barındıran içeceklerdir. Enerji içeceklerine etanol dışarıdan ilave edilmese de bileşenin doğal yapısında veya üretim aşamasında oluşabileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir "Aynı zamanda yapılarında kullanılan asesülfam ve aspartam kombinasyonlu yapay tatlandırıcılar uyku sorunları, karın eklem ağrıları ve migren gibi durumlara sebebiyet vermektedir. Yüksek kafein aynı zamanda vücuttaki suyu atacağı için vücutta sıvı kaybı yaratır bu da kişilerde gözlerde batma, hızlı kalp atışı ve baş ağrılarına sebep olur" dedi.

Şeker, Hipertansiyon ve Böbrek Yetmezliği Olanlar Enerji İçeceği Tüketmemeli

Özellikle 18 yaş altı çocuklar ve gebelerde birçok yan etkiyi beraberinde getirdiği için enerji içeceğinin tüketilmesinin önerilmediğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir "Bu etkilerin başında düşük doğum ağırlığı geliyor. Aynı zamanda şeker içeriğinden dolayı diyabetlilerde, kan basıncında yarattığı sorunlar ile ilgili hipertansiyon hastalarında, su atıcı etkisinden dolayı kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanımı önerilmiyor" şeklinde konuştu.

Yaz Döneminde Mineral Eksikliği Nedeniyle Yorgunluk Hissi Meydana Gelebilir

Özellikle yaz dönemi gibi mineral eksikliğinin doğabilecek sıcak günlerde, eğer yorgunluk ve enerji düşmesi ile ilgili bir şikâyet oluyorsa sade maden suyu ile birlikte tüketilecek ayran veya kefirin, enerji içecekleri yerine kullanılabilecek daha sağlıklı alternatif olabileceğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir evde sağlıklı enerji içeceği yapılışını anlattı.

Sağlıklı Enerji İçeceği Tarifi

+ 1 çay bardağı sade maden suyu
+ 1.5 bardak süt
+ 1 orta boy muz
+ 15 adet dövülmüş badem veya fındık
+ 1 tatlı kaşığı tarçın

Bu karışımı blenderdan geçirmek yeterli olacaktır.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe