Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Obezite Cerrahisini Uzmanından Öğrenin!

İstanbul Bariatric Center kurucusu Op. Dr. Murat Üstün, obezite cerrahisi ile ilgili halk arasında yanlış bilinenleri düzeltmek amacıyla obe...

İstanbul Bariatric Center kurucusu Op. Dr. Murat Üstün, obezite cerrahisi ile ilgili halk arasında yanlış bilinenleri düzeltmek amacıyla obezite cerrahisinde kullanılan prosedürleri ve hangi durumlarda uygulandığını Sağlık ve Yaşam Sitesi’ne anlattı.

Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan obezite, reflü gibi birçok sağlık sorununa zemin hazırlayarak, vücuttaki organları ciddi anlamda olumsuz yönde etkiler. Obezite sorununu çözmek için çeşitli tedavi yöntemleri kullanılsa da bu tedavilere cevap vermeyen ileri seviyedeki durumlarda obezite cerrahisi değerlendirmeye alınır.

Obezite Cerrahisi Nedir?

Tıp dilinde bariatrik cerrahi olarak da bilinen obezite cerrahisi, egzersiz, davranış değişikliği, diyet ve ilaç gibi tedavi yöntemlerinin uygulanması ile çözümlenemeyen,  kişinin sağlığını tehdit eden problemlere sebep olacak düzeyde kontrol edilemeyen, aşırı kilo probleminin ortadan kaldırılması için sindirim sisteminde gerçekleştirilen çeşitli cerrahi yöntemleri ifade eden tıbbi bir terimdir. Obezite cerrahisinde yaygın olarak iki tür uygulama yapılır. Bu uygulamalar en basit tanımı ile, yiyeceklerin sindirim sistemi içerisinde belirli seviyelerde emiliminin engellenmesini sağlamak ve midenin hacminde küçültme işlemi uygulamaktır.

Obezite Cerrahisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Obezite cerrahisi üç farklı yöntem içerir. Bu yöntemlerin her biri hastanın durumuna göre uygulanır.

-          Robotik Yöntem
Cerrahın bir robotik konsol ile parmaklarını hareket ettirmesi ile ameliyatı yönettiği yöntemdir. Bu yöntem hazırlık aşaması detaylı olduğu için ameliyat süresini artırmaktadır. Aynı etki hastanın narkoz süresinde de görülür. Bu sebeple bu yöntemin diğer yöntemlere göre daha çok risk barındırdığı düşünülür. Sağlık sektöründeki ve cerrahi teknolojideki yeni gelişmeler ile bu yöntemdeki risk seviyesinin de zamanla azalacağı düşünülmektedir.

-          Tek Port Yöntemi
Bu yöntem tıp literatüründe açılımı “Single Incision Laparoscopic Surgery” olan SILS olarak bilinir. Hastanın göbek bölgesinin içinden 3 ile 4 cm aralığında bir kesik atılır, çeşitli ameliyat aletlerinin üzerine konumlandırılabildiği bir port ile yapılan ameliyat yöntemidir. Bu yöntem ameliyat sonrası herhangi bir ameliyat izi oluşturmama durumu sunduğu için estetik açıdan hastalar tarafından talep edilmesine rağmen teknik zorluklar barındırmasından ve güvenlik açısından obezite ile ilgili ameliyatlarda doktorlar tarafından çok tercih edilmez. Bu yöntem daha çok safra kesesi, kanser ve reflü ile ilgili obezite sorunu olmayan hastalarda kullanılır.

-          NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery)
NOTES endoskopik bir cerrahi yöntemdir. Obezite ameliyatlarında ağız yolu ile yemek borusu üzerinden, karın bölgesinde herhangi bir kesik açma işlemi yapmadan uygulanan bir yöntemdir. Kalıcı tedavi için kesin sonuç vermeme olasılığı barındırsa da bu yöntem obezite sorunu yaşayan fakat ameliyat düzeyinin altında bulunan hastalarda oldukça sık kullanılan bir yöntemdir.

Obezite Ameliyat Türleri Nelerdir?

        Tüp Mide Ameliyatı 
Midenin tüp şekline getirilmesi işlemidir. Bu işlemde besinlerin emilimini etkileyecek bir işlem yapılmadığı için hastanın dışarıdan vitamin ve mineral takviyesi yapmasına gerek olmaz. Midenin depo görevi gören geniş kısmı ve açlık hormonu sağlayan bölümü alınır. Mide hacmi küçüldüğü için vücuda alınan besin de azalır.
        Mide Balonu 
Mideye ağız yolundan girilerek bir balonun yerleştirip şişirilmesi ile hastada tokluk hissi yaratılır. Endoskopi yöntemi ile uygulanan mide balonu vücutta herhangi bir kesi yapılmadığı için ameliyatsız yöntem olarak bilinir. Fakat yaklaşık 6 ay sonra bu balon hastanın midesinden çıkarıldığı için kalıcı bir çözüm olarak görülmez.
        Apollo Endoskopik Mide Küçültme
Ülkemizde henüz yalnızca bir doktor tarafından uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem bir cihaz ile endoskopik yolla ameliyatsız şekilde yapılır. Ayakta tedavi şeklinde de uygulanabilen bu yöntem ile, ağızdan girilerek cihaz yardımı ile sindirim sisteminin belli noktalarına dikiş yapılarak gastrik olarak bölgesel daraltma yapılır. Bu yöntem ne kadar yeni olsa da obezitede kalıcı bir tedavi yöntemi olduğu kanıtlanmıştır. 
        Gastrik Bypass 
Bu operasyonda hastanın daha az besinle doymasına ek olarak aldığı besinlerin yalnızca bir kısmının emilimi sağlanır. Morbid obezite sorununun çözümü için kullanılan bu yöntem, midenin bölgesel olarak bypass edilmesi ile mide hacminin küçültülmesi işlemidir. Hazırlanan bu küçük hacimli mide bölümü ince bağırsaklara dikilir.
        Duodenal Switch 
İki aşamalı yapılan bu ameliyatın ilk aşamasında klasik tüp mide ameliyatı yapılır. İkinci aşama olarak çıkış yolu ince bağırsağa bağlanır. Bu yöntem de hem besin tüketimini azaltıcı hem de emilimi azaltıcı etkidedir.
        Revizyon Ameliyatları
Daha önce obezite konusunda cerrahi işlem görmüş durumlarda, kalıcı olmayan ya da tekrar eden durumlar söz konusu olduğunda yapılan ameliyatlardır.

Obezite Ameliyatı İçin Uygunluk Durumu Nasıl Anlaşılır?

Fazla kilolarından dolayı sorun yaşayan ve vücudunun obezite ameliyatına uygun olup olmadığını öğrenmek isteyen bir birey, vücut kitle indeksine bakmalıdır. Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan kişiler obezite ameliyatı seviyesinde görülür. Ülkemizdeki SGK ölçütlerine göre diyabet, hiperkolesterolemi ve artrit gibi obezite ile ilintili hastalıkları bulunan kişilerin vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olması durumunda bu kişiler de obezite ameliyatı seviyesinde görülür.

Sigorta Şirketleri Obezite Ameliyatlarını Karşılarmı?

Obezite ameliyatları malesef günümüzde özel sigorta firmaları tarafından karşılanmamaktadır. Hastaların tedavilere daha kolay erişimini sağlamak adına bu anlamda çalışmalarımız sürmektedir.

Murat Üstün Kimdir?

Dr. Murat Üstün, doktorluk hayatının tamamına yakınını obezite cerrahisine adamış Türkiye’nin önde gelen obezite cerrahisi uzmanlarındandır. Tüp mide ameliyatı, gastrik bypass, mide balonu gibi obezitenin gerek ameliyatlı gerek ameliyatsız tedavisi üzerine uzun yıllar çalışmış ve binlerce hastanın obeziteden kurtulmasına yardımcı olmuştur. İstanbul Bariatric Center kurucusu Murat Üstün çalışmalarına Londra ve İstanbul’da devam etmektedir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |