Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır?

Op. Dr. Özlem Aras, Kürtaj hakkında bilgiler verdi; Kürtaj; rahim bölgesinde uygulanan lokal anestezi yöntemi sonunda gizlilik koşuluyla ...

Op. Dr. Özlem Aras, Kürtaj hakkında bilgiler verdi;

Kürtaj; rahim bölgesinde uygulanan lokal anestezi yöntemi sonunda gizlilik koşuluyla gerçekleştirilen cerrahi tahliye işlemidir. Yani en kısa tanımıyla gebelik sürecindeki kadınlar için gebeliğin sonlandırılmasıdır. Kürtaj sonrasında rahimde değişimler yaşandığından kanama ya da adet düzensizliği problemleri yaşanabilir.

Doğum sonlandırma işlemleri günümüzde çok modern tekniklerle yapılıyor. Bu yüzden kürtaj işlemi cerrahi yöntem vasfını yitirir duruma gelmiştir. Bu müdahale sanıldığının aksine sadece gebelik sonlandırmak amacıyla yapılmaz.

Bkz: Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır?

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

Kürtaj gebelik sonlandırma dışında da birçok durumda başvurulabilecek bir cerrahi operasyondur;

• Rahim yolu, rahim içi ve rahim ağzında görülen hastalıkların tanısının koyulması sürecinde bölgelerden örnek alınması için kürtaj yapılabilir.

• Düzensiz ve aşırı kanamalı regl durumlarında tanı koyma ve tedavide rahim tahliyesi yapılır.

• Doğum kontrol yöntemlerinin yetersiz kalarak gebelikle sonuçlanmasıyla onuncu haftaya kadar kürtaj yapılabilir.

• Gebelik süreci anne üzerinde ölümcül ya da ölümcüle yakın bir risk barındırıyorsa gebelik bitirilebilir.

• Bebeğin sağlığını tehlikeye atacak bir risk varsa kürtaj yapılabilir.

• Tecavüz sonucunda suç münasebetiyle gebelik ortaya çıktıysa gebelik sonlandırma operasyonu yapılabilir.

Kürtaj işlemlerinde tüm süreç yasalarla denetim altına alınmıştır. Yani bu işleme başvuracaklar için zaman sınırı vardır. Yasal süre dolduğunda kürtaj işlemi uygulanmaz. Kadınlarda birden fazla gebelik sonlandırma işlemi yapılırsa bu durum fiziki ve psikolojik olarak yıpranma olabilir.

Kürtaj işlemi farklı amaçlara göre üç farklı şekilde yapılabilir.

Kürtaj Türleri Nelerdir?

Kürtaj, gerçekleştirilme amacına göre farklı yöntemlerle yapılan bir cerrahi müdahaledir. Kürtaj türleri şu şekildedir;

• Probe Kürtaj
Küretej olarak da bilinen bu uygulamada temel hedef adet düzenini sağlama ve rahim sağlığını korumadır. Fiziki etki ya da hormon salgılanmaya göre adet süresi ve sayısı düzensiz hale gelebilir. Özellikle normalin yarısı kadar süren ve çok yüksek kanama olan adet dönemlerinde cerrahınız sorunu çözmek için kürtaja başvuracaktır. Burada amaç gebeliği sonlandırmak değildir. Rahim içi kazınır ve adet düzensizliğine yol açan sorun ortadan kaldırılır.

Bazı rahatsızlıklar için rahim bölgesinde plastik alet ya da vakum kullanılarak içerik tahliyesi yapılmaktadır. Vakum yönteminde laboratuvar sonuçlarına göre ek işlemler de yapılabilir.

• Retansiyone Kürtaj
Kadınlarda gebelik durumu birçok nedene bağlı olarak kendi kendine sona erebilir. Ağır kanama, karın bölgesinde ağrı hissi varsa bir rahatsızlık olması yüksek olasılıklıdır. Bu durumda hemen doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Doktorunuz bu dönemde ultrasonografi sayesinde rahim bölgesini inceleyerek problemi bulur. Fetüs durumuna bakılır ve gerekli tedavi süreci başlatılır.

Gebelik sonlandıysa ancak rahimde fetüs parçaları varsa kürtaj yapılmalıdır. Bu işlem standart kürtajla aynı şekilde yapılır. Bu süreç standart kürtajla aynı şekilde gerçekleşir. İşlemin ardından kadınlar kanama yaşayabilir. Düşük sonrasında retansiyone kürtaj gerçekleştirilmediğinde asherman sendromu, adet düzensizliği, kanama, enfeksiyon gibi yaygın rahim problemleri yaşanabilir. Bu işlemin nihai kararı fiziksel muayene sonucunda doktor tarafından verilir.

• Terapojik Kürtaj
Yasal prosedürlere uygun olarak onuncu hafta da dahil olacak şekilde lokal anestezi yöntemiyle kürtaj yapılır. Sağlıklı gebelik sürecinde bu süreyi geçmeniz yasalara aykırıdır. Gebelik sürecinde anneye ve bebeğe karşı ortaya çıkabilecek riskler sürekli takip edilir. Anne sağlığı ve bebek bakımından bir risk oluştuğu anda gebelik bitirilebilir.

10 hafta sonrasında anne sağlığını koruma hasta ya da fiziksel olarak problemli bir bebek doğmasını engelleme adına gebelik sonlandırılabilir. Onuncu hafta sonrasında yapılan işlemler terapojik kürtajdır. Yasal süreç dolduktan sonra heyet raporu ile gebelik sonlandırılabilir. Bu süreçte ameliyat için en az 2 tane uzman hekim heyette yer alıyor. Bu süreç yirminci haftaya kadar devam edebilir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj uygulaması 2 farklı teknikle gerçekleştirilebilir. Tercih edilecek yöntem hastanın durumuna göre gerçekleştirilir. Gebelik sürecini sonlandırmak için yapılacak yöntemler modern şekilde yapılır. Kürtaj işlemi için en çok tercih edilen yöntem vakum aspirsasyon küretaj seçeneğidir.

Bu yöntem en çok tercih edilen kürtaj şeklidir. İşlem gelişmiş tekniklerle yumuşak şekilde yapılır. Böylece operasyon sırasında tüm riskler en aza indirilir. İşlem sırasında plastik yapılı özel araçlar tercih edilir. Bu araçlar 0.5 cm kadar çapıyla rahim kanalından geçerler. Bu süreçte gelişmiş vakum cihazları yardımıyla rahim içeriği vakumla dışarı çekilir. Kürtaj işlemi lokal anestezi uygulanarak yapılır. Ancak bazı durumlarda hasta tercihi ve hekim görüşüyle lokal anestezi de yapılabilir. Kürtaj sırasında hasta ağrı ya da acı duymaz. Bu işlem 10-20 dakika arasında tamamlanmaktadır.

Kürtaj işleminde bir de en ilkel yöntem olan küret tekniği vardır. Bu durum çok sınırlı anlarda tercih edilir. Küret yönteminde tercih edilen araçlar plastik değil de metal olur. Rahim içine geniş bir alandan girerek kazıma gerçekleştirilir. İşlem daha uzun sürer. Profesyonel bir kadın doğum uzmanı tarafından bebek varlığını sonlandırmada riski son derece düşük bir uygulamadır.

Kürtaj Sonrası İyileşme Süreci

Kürtaj işlemi sonrasında basit bir operasyon olması adına doğal gebelik sonlandırma işlemi gibi konfor yüksek olacaktır. Gebelik sonlandırma lokal anestezide 10 dakika kadar tamamlanır ve hasta hemen normal odasına alınır. Anestezi durumuna göre hastanın taburcu edilme süreci belirlenir.
İyileşme sürecinde ilk zamanlar hafif düzeyde kasık ağrısı ve rahim bölgesinde adete benzeyen düşük şiddette kanama olabilir. Bu çok doğal bir süreçtir. Ağrıyı gidermek için doktorunuz ağrı kesici reçete eder. Kürtaj sonrasında hemen günlük hayat ve iş yaşamına dönebilirsiniz.

Kaynak: http://www.ozlemaras.com/

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |