Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Spor Hukuku ve Futbolcu Avukatlığı

Türkiye’de yeni bir tartışma gündemi belirlemeye devam ediyor. Korona virüs tüm hızıyla devam ederken Futbol Federasyonu’nun almış olduğu Ha...

Türkiye’de yeni bir tartışma gündemi belirlemeye devam ediyor. Korona virüs tüm hızıyla devam ederken Futbol Federasyonu’nun almış olduğu Haziran ayı içinde liglerin başlama kararı kafalardaki soru işaretlerini artırdı.

Sağlık bakanlığı her gün yapılan değerlendirme toplantılarında birinci ağızdan bakan Fahrettin Koca TFF’nin aldığı kararın tamamen federasyonun sorumluluğunda olduğunu belirtmesi futbol emekçilerinde sağlık kurumunun onayı bu işte yok mu sorusunu akıllarında oluşturdu. Süreç biraz karmaşık hal alırken liglerin tescil edilmesi ve futbolcuların sorumlulukları yeni hukuki süreçleri de doğuracağa benziyor.

Bazı Takımlarda Futbolcular Futbol Oynamak İstemiyor


Federasyonun aldığı karardan sonra futbolcular ve teknik direktörlerden peş peşe açıklamalar gelmeye başladı. İlk açıklama Ankaragücü teknik sorumlusu Mustafa Reşit Akçay’dan geldi. Akçay, şu ortamda maç oynamak istemediklerini hatta bazı futbolcularının kendisini arayıp başkana söyleyelim parada istemiyoruz yeter ki futbol oynamayalım dediklerini aktardı. Ardından aynı kulüpte bir futbolcu da corona tespiti yapıldı. Tüm bu gelişmeler ışığında federasyonun aldığı karar sonrası bazı takımlar idmana çıkmaya başlarken idmanlarda veya maçlarda futbolcuların korona olması durumu hukukçuların futbolda yeni süreç değerlendirmelerine neden oldu.

Futbolcu Maça Hastalık Yüzünden Çıkmazsa Ne Olur?


Ankaragücü ile başlayan ve süper ligin bazı takımları ve alt liglerde de konuşulan önce sağlık mı yoksa spor mu sorusu tartışılırken futbolun temel taşları futbolcular maça çıkmak istemezse sorusunu Spor hukuku uzmanı Av. Erkan Behçet Arıkan’a sorduk. Arıkan; futbolda bir karmaşa var. Dünya sağlık örgütü her şey normale döndü demeden önlemler bırakılmamalı demesine rağmen henüz Uefa ve Fifa’da bir karar almamışken biz oynayacağız demek biraz kafa karıştırdı. Ancak Haziran’a kadar herşey normalleşir mi görmek gerekir. Yine de hastalığın şuan yaygın olması idmanlar nasıl yapılacak mesafeli yapılsa bile risk nedir. Bu süreçte yeni vakalar çıkarsa ne olur sorularını hep zamanla göreceğiz. Ancak topçu sağlığını düşünerek maça çıkmak istemeyebilir. Bunun kulüp bazında iç yönetmelik ve federasyon nezdinde yaptırımları olacaktır. Ama futbolcuyu para mı sağlık mı  ikilemine sokmamak gerekir. Futbolcu oynamak istemiyorsa bu tarz açıklamalar medyada yer bulmaya başladı ne kadar ceza verirseniz verin çıkmaz dedi.

Sağlıklı Futbolcu İdmanlarda veya Maçta Virüs Kaparsa


Futbolcu avukatı Erkan Behçet Arıkan’a idmanlarda kampta veya maçta virüs topçuya bulaşırsa sorusunu yönelttiğimizde ise şu cevabı verdi. Asıl sıkıntı bu burada biliyorsunuz geçmişte domuz gribinden kaynaklı iş kazası tespiti yapıldı. Yargıda bu tarz kararlar var. Bir futbolcunun çalışırken virüse maruz kalması bu kez futbolcu veya bu işi emek veren diğer aktörlerin hukuki olarak dava açma hakları ortaya çıkar. Burada aslında Dünya Sağlık Örgütü’nün kararları ve bizim sağlık kurulumuzun yönlendirmeleri dikkate alınarak ve futbolun tüm paydaşlarına sorarak karar alınmalı. Sadece bu federasyon ve 18 kulüp başkanının vereceği karar olmamalı. Bu işe teknik ekip, sağlık ekibi, futbolcu temsilcileri gibi erklerde katılıp sağlıklı bir karar ortaya çıkmalı.

Liglerin Tescil Edilmesi Sorunu


Bazı ülkeler bu sorumluluğu almayıp ligleri tescil etti diyen sporcu avukatı Erkan Behçet Arıkan, bizde böyle hızlı bir karar verilsin demiyoruz. Ama liglerin başlaması içinde idmanların başlaması gerekiyor. Belki burada corona vakası çıkmaması süreci bekletilip Temmuzda idmanlara başlatarak gelecek yılı daha sık oynatıp mevcut sezonu Ağustos ve Eylül’de bitirmek gibi bir fikir de düşünülebilirdi. Hem biraz daha futbolcular rahatlardı. Biliyorsunuz ülkede halen seyahat kısıtlamaları devam ederken futbolcularında biraz bu durumda çekimser kalması çok normal.

Kaynak: https://www.arikanavukatlik.com/spor-hukuku-ve-futbolcu-avukatligi

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe