Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Pandemi ve acil sağlık hizmetleri

- Medline Acil Sağlık hizmetlerinden kısaca bahseder misiniz?  Esas Holding şirketi olan Medline, 365 gün 24 saat Telefon ile Tıbbi Danışman...

Pandemi ve acil sağlık hizmetleri

- Medline Acil Sağlık hizmetlerinden kısaca bahseder misiniz? 

Esas Holding şirketi olan Medline, 365 gün 24 saat Telefon ile Tıbbi Danışmanlık, Doktorlu Kara Ambulansı, Hava Ambulansı Organizasyonu, Revir ve Sabit Nokta Sağlık Hizmetleri (özellikle AVM‘lere getirilen zorunlu hizmetler kapsamında) sunmaktadır., İlk yardım eğitimleri, sunduğu eve doktor ziyareti, evde ya da işyerinde tetkik, check-up vb hizmetler içeren bireysel hizmet paketleriyle bireylere özel hizmetler sunmaktadır. Medline Acil Sağlık, 2011 yılının sonundan itibaren Evde Sağlık Hizmetleri alanında da faaliyet göstermeye başlamıştır.
 
- 2020'de Türkiye'de acil sağlık hizmetlerinin genel durumu sizce nasıldı?

Genel olarak Türkiye’de 2020’de acil sağlık hizmetleri ile ilgili başarılı bir yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Covid-19 sebebiyle 2019’a göre 2020’de daha çok sağlık konuştuk, daha bilinçlendik. Kişilerin acil sağlık hizmetlerine bakış açısının olumlu anlamda değiştiği bir yıl oldu diyebilirim. 
 
- 2020’de Medline ambulansları ve ekipleri ile taşınan hastaların toplama göre Covid-19 oranı nedir?

Tüm acil çağrılar 7/24 alarm merkezimizde görevli doktorlarımız tarafından karşılanır. Alarm merkezi doktorlarımızın telefonda gerçekleştirdiği tıbbi sorgu sonrası;

- Öksürüğünüz var mı?
- Nefes almakta güçlük veya solunum sıkıntınız var mı?
- Ateşiniz veya ateş öykünüz var mı?
- Son 14 gün içerisinde yakınlarınızdan herhangi birisi solunum yolu hastalığı nedeni ile hastaneye yattı mı?
- Son 14 gün içerisinde yakınlarınızdan Covid-19 hastalığı tanısı olan birisi oldu mu?
Sorularından 2-3 evet alırsak olası vaka olarak değerlendiriyoruz. Pandemi sürecinde taşıdığımız Covid-19 vaka oranımız % 2,14’tür.  

 - Sağlık çalışanlarınızın güvenliği, ekip ve ekipman hijyeninin nasıl sağlıyorsunuz?

Damlacık izolasyonu özellikle Covid-19 özelinde önemli, ancak Covid-19 ambulans personelimizin maruz kaldığı bulaş risklerinden sadece bir tanesi. Hepatit, TBC, HIV gibi bulaşların da önüne geçmek ve çalışanlarımızı ve hastalarımızı koruyabilmek için aktif enfeksiyon kontrol programımız ile sürekli eğitim ile ayakta duruyoruz. Personel Kişisel Koruyucu Donanımları (KKD)  solunum, damlacık ve temas izolasyon talimatlarımızın uygulanması gibi.

Vaka müdahalelerimizi sonrası tüm ekipman biyosdal onaylı ürünler ile dezenfekte ediliyor. 
 
- Pandemi ve acil sağlık ile ilgili sizin eklemek istedikleriniz?

Nasıl yayıldığını bilirsek daha kolay önlem alabiliriz;

Öncelikler;
Yakın temasta olan insanlar arasında en az 1.5 metre olmalı, 
Maske takılmalı
Herhangi bir belirtisi olan bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda üretilen solunum damlacıkların, yakındaki kişilerin soluması ile bulaşın gerçekleştiği unutulmamalı

Ayrıca son dönemlerde sağlık otoriteleri covid-19’un semptom göstermeyen kişiler tarafından yayılabileceği ifade edilmeye başlandı, bu sebep ile esas olan kişilerin kendini koruması, özellikle DSÖ’nün pandemi ilanı son bulana kadar karşılaştığımız her kişinin temaslı olduğunu düşünmeli ve maske ve mesafe kuralına (1,5 metre) çok dikkat etmeliyiz. El yıkama konusunda çok başarılı bir durumumuz yok, ancak yine de hatırlamak önemli, alışkanlık haline gelmeli özellikle gözümüze, burnumuza ve ağzımıza ellerimizi yıkamadan dokunmaktan kaçınmalıyız, mümkün olduğunca el dezenfektanı (kolonya) kullanılırsa yardımı olacaktır. 

Kendinizi dinleyin, ateş, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk, tat veya koku kaybı, ishal gibi, elbette bunlar tüm semptomlar değil, her geçen günde yeni semptomlar eklenebiliyor, 

Nefes almada güçlük, göğüste kalıcı ağrı veya baskı hissi, bilinç bulanıklığı, acil tıbbi yardım ihtiyacınız için ambulans çağırabilirsiniz. 

Özgür Özalp
Medline Operasyon Müdürü İlk Yardım Eğitim Uzmanı

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |