Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Diyabetle Mücadelenin İlk Adımı Farkındalık

Araştırmalar, bugün dünya çapında 463 milyon yetişkinin diyabet hastası olduğunu ve yüzde 50’sinin hastalığını bilmediğini gösteriyor. Diyab...

Diyabetle Mücadelenin İlk Adımı Farkındalık

Araştırmalar, bugün dünya çapında 463 milyon yetişkinin diyabet hastası olduğunu ve yüzde 50’sinin hastalığını bilmediğini gösteriyor. Diyabetten korunmanın ve daha sağlıklı bir hayat yaşamanın yolu ise öncelikle diyabeti tanımaktan geçiyor.

Siemens Healthineers, dünyada giderek artan diyabet vakalarında hasta sağlığını ve tedavi süreçlerini iyileştirmeleri için sağlık profesyonelleriyle yakından çalışıyor. Bu konuda uzun yıllara dayanan tecrübesi ve uzmanlığı ile fark yaratan çözümler sunan Siemens Healthineers, sadece tedavi süreçleri için değil; bu konuda farkındalık oluşturmak için de sorumluluk üstleniyor. Modern yaşam ve tüketim biçimlerinin de etkisiyle diyabet hastası olanların sayısı yükselirken bu konuda bilincin artmasına katkıda bulunmak için de harekete geçen Siemens Healthineers, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle konunun önemine bir kez daha dikkat çekti.

Siemens Healthineers uzmanları tarafından hazırlanan bilgilendirici içerikte diyabetin daha iyi anlaşılması için nelere dikkat edilmesi gerektiği, COVID-19 ve diyabet ilişkisi, alınabilecek basit önlemler gibi önemli konulara odaklanılıyor. Buradan öne çıkan bilgiler ve şaşırtıcı rakamlar, diyabeti daha iyi anlamanıza ve diyabetle etkili bir şekilde mücadele etmenize yardımcı olabilir.


Diyabet riski taşıyor musunuz?

Diyabette erken teşhis, hastalığı doğru bir şekilde kontrol altına almak ve diyabet kaynaklı ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmek için hayati bir önem taşıyor. Bunun için öncelikle risk faktörleri ve semptomlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Risk faktörleri arasında aile hikayesi, 45 yaş üzeri olmak, hareketsizlik ve yüksek kilo yer alıyor. Semptomlardan bazıları ise şöyle: Sık idrara çıkma, aşırı susuzluk, yorgunluk, yavaş iyileşen yaralar, bacak ve ayak ağrısı, sürekli açlık, kuru cilt, istemsiz kilo kaybı.

Kişisel risk faktörleriniz ve varsa semptomlarınız hakkında doktorunuzla konuşmanız, erken teşhis için kritik bir öneme sahip.


Diyabet ve COVID-19 ile ilgili bilmeniz gerekenler

Araştırmalar, diyabet ve prediyabetik hastalarının COVID-19’a yakalanmaları durumunda daha ciddi komplikasyonlar ve daha ağır sonuçlar yaşama risklerinin olduğunu gösteriyor. COVID-19 nedeniyle hastaneye yatırılan hastaların %27’sinde diyabet veya kronik böbrek hastalığı olduğu ifade ediliyor. COVID-19 döneminde sağlığınızı korumak için lütfen sağlıklı beslenin, sosyal mesafeye dikkat edin, daha az şeker tüketin, ellerinizi sabunla sık sık yıkayın, egzersiz ve fiziksel aktivitelere vakit ayırın, ilaçlarınızı reçete edildiği şekilde kullanın ve HbA1c testi hakkında doktorunuzdan bilgi alın.



Daha Kişisel Tedavi Planları için: HbA1c Testi

Hemoglobin (Hb), akciğerlerden vücuda oksijen ve tüm organlardan akciğerlere karbondioksit taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein. Kandaki glikoz, glikolize hemoglobin veya HbA1c oluşturmak için hemoglobin ile bağlanabilir. Kanda fazla glikoz varsa, HbA1c seviyesi normalden daha yüksek oluyor.

Doktorlar HbA1c’yi ölçerek, son 2-3 aydaki ortalama kan şekeri seviyenizi ölçebilir; böylece daha kişisel bir tedavi planı sunabilir. HbA1c testi ayrıca tedavi planlarının ve yaşam tarzı seçimlerinin etkili olup olmadığını da gösteriyor.

 

Referanslar:

Knights H, Mayor N, Millar K, vd. İngiltere, Surrey’deki bir bölge genel hastanesinde COVID-19 hastalarının özellikleri ve sonuçları. Clinical Medicine. 2020 Eylül; 20 (5).

Rovere-Querini P, De Lorenzo R, Conte C, vd. COVID-19 sonrası takip kliniği: yeni bir hastalığını kronikliğini tanımlıyor. Acta Biomed. 2020; 91 (Ek 9): 22-8.

Wang Z, Du Z, Zhu F. Glikosile hemoglobin, COVID-19 hastalarının sistemik inflamasyonu, hiper pıhtılaşma ve prognozu ile ilişkilidir. Diabetes Res Clin Pract. 2020; 164: 108214 https://doi.org/10.1016/j.diabres.2020.108214.

Zhou F, Yu T, Du R, vd. Çin'in Wuhan kentinde COVID-19 nedeniyle yatarak tedavi gören yetişkinlerde ölüm oranı için klinik seyir ve risk faktörleri: retrospektif bir kohort araştırması. Lancet. 2020; 395; 1054-62.

IDF diyabet atlası. 9 baskı. Erişim adresi: http://www.diabetesatlas.org/

Dünya Sağlık Organizasyonu, http://www.who.int/mediacentre

https://www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes/facts-figures.html

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/prediabetes.html.

https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes

https://www.diabetes.org/diabetes-risk/tools-know-your-risk

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/symptoms.html.

https://www.idf.org/aboutdiabetes/complications.html.

Afkarian M, Zelnick LR, Hall YN, vd. ABD’li diyabet hastası yetişkinlerde böbrek hastalığının klinik belirtileri. Amerikan Tabipler Birliği Dergisi. 2016; 316 (6): 602-10.

http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/a1c/

https://worlddiabetesday.org%20/


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |