Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Glütensiz un hakkında her şey

Glütene karşı hassasiyeti bulunan kişiler, çöl-yak hastaları ve bazı rahatsızlıklar sebebi ile glüten tüketimi yasak olan kişiler; içerisind...

Glütensiz un hakkında her şey

Glütene karşı hassasiyeti bulunan kişiler, çöl-yak hastaları ve bazı rahatsızlıklar sebebi ile glüten tüketimi yasak olan kişiler; içerisinde glüten bulunan ürünleri hiçbir şekilde tüketemiyor. Zorunluluk sebebi ile glüten içerikli ürünleri tüketemeyen insanlar için ise glüten içermeyen ürünler piyasada yerini almış durumda. Birçok yiyeceğin, temel gıdanın glütensiz halleri hazırlanarak raflarda yerini alıyor ve alıcısını bekliyor. Elbette glüten içermeyen türü üretilen ürünlerin başında ise glütensiz un geliyor. Neredeyse her yiyecekte önemli bir madde olan un, glüten tüketmeyen kişilerin kullanılması için bu çeşidi ile de hazırlanabiliyor. Normal unun kullanıldığı her alanda glütensiz un da kullanılabiliyor. Glüten hassasiyeti olanlar ve çöl-yak hastaları; buğday, arpa, çavdar ve yulaf proteinlerine karşı olumsuz duyarlılığa sahip oluyor. Kötü yan etkilerinin yaşanmaması için de glütensiz un tercih ediyorlar. 

Glütensiz Un Çeşitleri

Glüten içermeyen unların birden çok çeşitleri mevcut. Badem unu, mısır unu, pirinç unu, keçiboynuzu unu, kinoa unu, nohut unu, karabuğday unu ve Hindistan cevizi unu; glüten içermeyen unlardan bazılarıdır. 

Badem unu karbonhidrat oranı açısından düşük, lif içeriği ise zengin olması sebebiyle tercih edilir. Pişirirken çok fazla kabarmaz. Bu sebeple özellikle kurabiye tariflerinde de yerini almaktadır. 

Kinoa unu protein, vitamin, mineral, lif açısından çok zengin bir içeriğe sahiptir. Glutensiz un çeşitleri öyle ki sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişilerin de en çok tercih ettiği unlar arasındadır. 

Hindistan cevizi unu; az da olsa tatlı bir lezzet içeriğine sahiptir. Protein ve lif kaynağı olarak görülür. Keklerde, kurabiyelerde bolca tercih edilebilir.

Keçiboynuzu unu; tatlı tariflerinde bol bol tercih edilen unlardan biridir. Hatta rafine şeker yerine bile kullanılabilmektedir. Kurabiye, kek, pankek gibi tatlı içeriğe sahip yiyeceklerde rahatlıkla kullanılır.

Karabuğday unu; B vitaminleri, magnezyum içeriğine sahiptir. Ayrıca yoğun lif kaynağı olarak görülür. Tatlı tariflerden ziyade tuzlu yiyecekler için çok daha uygun bir içeriğe sahiptir. Poğaça, ekmek yapımında tercih edilebilir.

Nohut unu; çok yüksek derecede protein içerir. Beyaz un gibi bir kıvamı yoktur. Beyaz una göre biraz daha yapışkan bir kıvamı vardır. Böyle olmasından da kaynaklı olarak fazlasıyla bağlayıcı etkiye sahiptir. Nohut unu da ekmek, poğaça, kek gibi tarifler içerisinde rahatça kullanılabilir.

Glütensiz ürünler düzenli kullanıldığında birçok faydası görülüyor. Bağırsak sorunları, romatizma, saç ve tırnak iyileşmesi, odaklanma sorunu, ödemi azaltma, kansızlık, kilo kaybetme, tiroit problemleri gibi birçok sağlık sorunu üzerinde iyi yönde etkiye sahiptir. Mutfaklarda her geçen gün daha çok yer almaya başlayan glütensiz un; beyaz unun kullanıldığı her alanda rahatça kullanılabilmesi sebebiyle de çokça tercih ediliyor.

Glütensiz Un Fiyatları

Glütensiz un, neredeyse her markette rahatça bulunabilmekte ve fiyat konusunda değişiklik görülmektedir. Glutensiz un fiyatları kilogramı genellikle 10- 30 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir. İnternet üzerinden de araştırarak kaliteli ve uygun fiyatlı glütensiz un bulabilir ve yiyeceklerinizde kullanabilirsiniz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe