Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Kireçlenmenin kesin tedavisi mümkün müdür?

Kireçlenmenin tamamen ortadan kalkmasını sağlayan kesin bir tedavi yöntemi yoktur; ancak belirtileri azaltmak ve kontrol altına almak için...

Kireçlenmenin kesin tedavisi mümkün müdür?


Kireçlenmenin tamamen ortadan kalkmasını sağlayan kesin bir tedavi yöntemi yoktur; ancak belirtileri azaltmak ve kontrol altına almak için uygulanabilecek seçenekler bulunur. Doktorlar, iltihabi durum veya eklemlerdeki şiddetli ağrı için ilaç yazabilir. Fizik tedavi uygulamaları, belirtilerin azalması için etkilidir. Bazı hastalarda ise cerrahi işlem gerekebilir. Eklem içi enjeksiyonlar da tedavi yöntemleri arasındadır.


Kireçlenme Tedavisi İçin Hangi Yöntemler Kullanılır?

Kireçlenme tedavisi kişiye göre değişiklik gösterir. Tedavi uygulanmadan önce ilk olarak kireçlenmenin hangi bölgede olduğuna ve ilerleme durumuna bakılır. Tedavi hastalığın durumuna göre özel olarak belirlenir. İleri evrede olan hastalara cerrahi müdahale gerekirken başlangıç aşamasında yalnızca ilaç tedavisi yeterli olmaktadır.


İlaç Tedavisi

Kireçlenme ilaç kullanımı ile özellikle ağrı semptomlarının azaltılabileceği bir rahatsızlıktır. İlaç tedavisi uygulanarak kireçlenme ağrıları azaltılabilir. Genellikle anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler bir arada verilir.


Fizik Tedavi

Kireçlenme fizik tedavi hareketleri ile büyük ölçüde rahatlatılır. Fizik tedavi; hastayı rahatlatmayı amaçlar, kalıcı bir iyileşme sağlamaz. Vücudun farklı bölgelerinde kireçlenmeler meydana gelebilir. Örneğin omuzda kireçlenme tedavisinde kol hareketleri içeren fizik tedavi uygulamaları verilebilir. Elde kireçlenme tedavisi ise bu bölge üzerinde yapılan çalışmalar ile gerçekleştirilir.


Cerrahi Tedavi

Cerrahi müdahale, hastalığın ileri safhalarında başvurulan bir yöntemdir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi ve enjeksiyon yetersiz olduğunda cerrahi işlemler uygulanır. Cerrahi tedavilerin birçok farklı çeşidi ve yöntemi vardır. Uygulanabilecek cerrahi tedavi yöntemleri; artroskopik temizleme, kemik düzeltici ameliyat, eklemlerin dondurulması (artrodez) ve protez şeklinde sıralanabilir. 


İlaçsız Kireçlenme Tedavisi Mümkün mü?

Kireçlenme, sürekli ilerleyen bir hastalıktır. Kıkırdaklarda başlayan hasar zamanla ilerler ve kemik yüzeyini dejenere eder. Bu nedenle kireçlenme tedavisi için yaklaşımda öncelik önleyici ve koruyucu yöntemlerdir.

 

Ameliyatsız kireçlenme tedavisi tamamen etkili bir yöntem değildir. Kıkırdak altındaki kemiğin hasar görmesinin nedenlerinden biri yoğunluğun azalması nedeniyle ortaya çıkan kırılganlıktır. Kemikler, vücudun kalsiyum deposudur. Günlük yeterli miktarda kalsiyum alınmazsa vücut kemiklerdeki depoyu kullanmaya başlar. Bu da kemiklerin yoğunluğunu olumsuz etkiler. Bu süreçte kalsiyum takviyesi alınarak kayıp önlenebilir.

 

Medikal ilaç kullanımının yanı sıra fizik tedavi uygulamaları ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler de önemlidir. Kişinin kendi kendine uygulayabileceği hafif egzersizler ile eklem etrafındaki kütle güçlenir. Bu da kireçlenme belirtileri üzerinde olumlu bir etki yaratır.

 

Kıkırdak dokusunu korumanın en etkili yollarından biri de eğer varsa fazla kiloların verilmesidir. Zayıflama, obez ve aşırı kilolu olan kişilerde tedavinin çok önemli bir parçasıdır. Sağlıklı bir yaşam ile eklemdeki deformasyon kilo kaybı ile yavaşlatılabilir.


Kireçlenmenin Evresi Tedavi Şeklini Etkiler mi?

Kireçlenme tedavisi; semptomların kontrol altına alınması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi ile esnekliğin ve eklem açıklığının arttırılması esasına dayanır. Bu nedenle tek bir tedavi yönteminden bahsetmek mümkündür değildir. Tedavi; kişinin yaşam tarzı ve yaşı ile hastalığın evresi olmak üzere farklı değişkenlerden etkilenir. Örneğin, aşırı kilo ve yaş gibi nedenlerden kaynaklanan erken evre kalçada kireçlenme tedavisi için egzersiz ve ilaç uygulamaları yapılır. İleri evrede ise kalça protez ameliyatı gibi cerrahi müdahaleler gerekebilir.

 

Kireçleme tedavisinde; kilo kontrolü, egzersiz yapılması ve eklemlere aşırı yük binmesine neden olacak hareketlerden kaçınılması çok önemlidir. Tedavide ilaç kullanımı, enjeksiyon uygulaması ve PRP gibi tıbbi yöntemler uygulanabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile kaslar güçlendirilerek ekleme binen yük azaltılabilir.


Kilo Vermek Kireçlenme Tedavisine Yardımcı Olur mu?

Fazla kilo eklemlere aşırı yük binmesine neden olur. Bu durum da kıkırdak dokusunun dejenere olmasına ve işlev kaybına yol açar. Aşırı kilolu olan kişilerin diz ve ayak bölgesinde kireçlenme gerçekleşebilir. Dizde ve ayakta kireçlenme tedavisi için kilo verme ve spor gibi uygulamalar ekstra önem taşır.

 

Cerrahi müdahaleler kireçlenme tedavisi için son aşamadır. Başlangıç aşamasında düzenli egzersiz ve kilo verme gibi çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar hastalığın tedavisi açısından önem taşır. Ağrı olan dönemlerde ilaç desteği alınabileceği gibi kireçlenme tedavisinde ortez kullanımı da oldukça yaygındır.


Egzersiz Yapmak Kireçlenme Tedavisine Yardımcı mıdır?

Dizlerdeki kireçlenme ağrıdan şişliğe kadar birçok belirtiye neden olur. Dizde kireçlenme tedavisi için egzersiz yapmak ağrıyı azaltır ve yaşam kalitesinin artmasını sağlar. Egzersiz yapmak, hafif ve orta düzeyde olan hastalıklar için en etkili kireçlenme tedavisi yöntemlerinden biridir. Kireçlenme tedavisi hakkında tüm merak ettikleriniz için Expanscience Laboratuvarları tarafından desteklenen https://osteoartritileyasam.com/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |