Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Sağlığınız için rengarenk beslenin

Uzman Diyetisyen Esra Aktan, her gün fitokimyasal açısından zengin gökkuşağı renklerindeki besinlerin tüketilmesini önerdi.  Aktan, “Bütün s...

Sağlığınız İçin Rengarenk Beslenin

Uzman Diyetisyen Esra Aktan, her gün fitokimyasal açısından zengin gökkuşağı renklerindeki besinlerin tüketilmesini önerdi. 

Aktan, “Bütün sebze ve meyvelerden aldığınız yararlar birbirinden farklıdır. Her besin farklı besin ögelerini içerir. İşte bu yüzden renkli, çeşitli beslenmek önemlidir.’ dedi. Uzman Diyetisyen Esra Aktan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerinde günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve (400 gram) tüketimi önerisi olduğunu vurguladı.

Aktan, ‘‘Meyve ve sebzeler vitamin, mineral, diyet lifi, polifenol içerikleriyle birbirinden farklı içeriğe sahiptir. Her biri sağlık için birbirinden farklı faydalar sağlar. Tabaklarda besin çeşitliliği sağlamak sağlıklı beslenme için çok önemlidir. Çünkü sağlıklı beslenmenin yolu her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda tüketmekten geçer.’’ şeklinde açıkladı.

Aktan ayrıca, ‘’Rengarenk beslenme ile fitokimyasallar açısından zengin besleniriz. Fitokimyasal maddeler diyabet, kalp damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma ihtimalini azalttır. Meyve ve sebzelerden tüketimi çeşitlendirerek günlük almamız gereken miktarda vitamin ve minerali alabiliriz. Vitamin mineral çeşitliliğindan maksimum faydayı sağlamak için çeşitli taze meyve ve sebzeleri tabağımızda bulundurmamız oldukça önemlidir.’’ diyerek renkli beslenmenin önemini vurguladı.

Gökkuşağı beslenme, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi-mor ve beyaz olmak üzere 6 rengi içerdiğini belirten  Uzman Diyetisyen Esra Aktan gökkuşağı beslenme tarzına uyduğunuzda tüketmeniz gereken bazı renkler ve size getirecekleri faydaları şu şekilde belirtti:

Kırmızı: Domates, çilek, kapya biber, turp, soğan, elma, kiraz, karpuz gibi
besinler kırmızı grupta yer alır. Bu besinler likopen kaynağıdır. Antioksidan bakımından çok zengindir. Kalp sağlığına iyi gelir. Antikanser özelliktedir. Birçok hastalıktan korunmaya ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olurlar. Siz de beslenmenizde kırmızı rengine yer vermeyi ihmal etmeyin. 

Sarı-Turuncu: Limon, mısır, muz, kavun, ananas, zencefil gibi birçok besinin yer aldığı bu gruptaki besinler bağışıklı güçlendirmeye yardımcıdır. Beta karotein kaynağıdır. A ve C vitaminlerinden zengindir. Cilt sağlığına iyi gelir. Siz de güçlü bir bağışıklık için bu renkte sebze meyvelere yer vermelisiniz.

Yeşil: Ispanak, brokoli, pırasa, kivi, bezelye, avokado, salatalık, yeşil zeytin gibi birçok besinin yer aldığı yeşil gıdalar karaciğer sağlığınıza ve cilt sağlığınıza fayda sağlar. Hormon dengesi için katkı sağlayan bu besinler antikanser ve antioksidan özelliktedir.

Uzman Diyetisyen Esra Aktan
Uzman Diyetisyen Esra Aktan
Mavi ve Mor: Mor lahana, patlıcan, mürdüm eriği, böğürtlen, incir, üzüm, karadut gibi birçok besinin bulunduğu bu grup antosiyonin kaynağıdır. Bu besinleri tüketerek vücudunuzdaki toksinlerden kurtulabilir, hastalıklara karşı daha dirençli olabilirsiniz. Antiaging (yaşlanma karşıtı) özellikte olan bu besinleri tüketerek cildinizin güzelleşip enerjinizin artmasına önemli bir katkıda bulunabilirsiniz.

Beyaz: Karnabahar, mantar, fındık, lahana, turp, sarımsak, soğan gibi besinler,
gökkuşağı beslenme tarzının önemli seçeneklerindendir. Hormon dengesini sağlar. Karaciğer sağlığına olumlu etkileri vardır. Antioksidan özelliktedirker. Siz de beslenmenizde beyaz rengine de yer vermeyi sakın unutmayın!

Uzman Diyetisyen Esra Aktan 

İletişim:

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |