Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Nefeste kötü koku sorunu

Nefeste kötü koku sorununun yüzde 80-85’i ağız ve boğazdaki sorunlardan kaynaklanıyor. Ağız içindeki yaralar, ülserler, dişeti iltihapları...

Nefeste kötü koku sorununun yüzde 80-85’i ağız ve boğazdaki sorunlardan kaynaklanıyor.

Ağız içindeki yaralar, ülserler, dişeti iltihapları, diş kökü ya da çevresini saran mikrobik hadiseler, yani ağız hijyeninin bozuk olması, en önemli neden olarak gösteriliyor.

Ayrıca ağız temizliğinize ne kadar dikkat ederseniz edin, tükürük salgılamanızın azalması, ağızda tükürük birikmesi gibi elinizde olmayan nedenler de nefesinizde koku yapabiliyor.

Çok daha nadiren yutak bölgesindeki kanserlerde, ağız içi tümörlerinde nefeste kötü koku ilk belirti olabiliyor. Genizde akıntı, müzminleşmiş sinüs iltihapları (kronik sinüzit) da nefes kokusuna yol açabiliyor.

Diğer taraftan akciğer hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları ve sistemik bazı sorunlarda da ağız kokabiliyor. Örneğin kronik akciğer enfeksiyonlarında -özellikle bronşektazi diye bilinen problemde- ağız kokusuna sık rastlanıyor. Birdenbire çıkan kokuda, akciğerdeki bir apseden kuşkulanmak gerekiyor.

YEMEK BORUSU HASTALIKLARINA DİKKAT

Yemek borusunda oluşan kesecikler (divertükül) bazen çok fazla büyüyebiliyor ve bu keseciklerin içinde biriken gıda artıkları ağız kokusuna sebep oluyor. Seyrek olarak gastrit gibi sorunlarda da ağız kokusu problem haline gelebiliyor. Bununla birlikte sindirim sisteminden kaynaklanan nedenler daha çok yemek borusuyla ilgili oluyor. Özellikle bağırsak hastalıkları ağzı kokusuna sebep olmuyor.

Sistemik hastalıklardan böbrek yetmezliğinde nefeste amonyak kokusu hissedilebiliyor. ıyikontrol edilmeyen diyabette diyabetik koma öncesinde “ketoasidoz” nedeniyle nefeste özel bir koku ortaya çıkabiliyor.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda da nefeste koku olabiliyor. Çok seyrek olarak sadece psikolojik nedenlerle ortaya çıkan ağız-nefes kokusu problemi olduğunu da hatırlatalım. Soğan, sarımsak ve benzeri yiyeceklerin nefes kokusu sorununa yol açtığını unutmayalım.

SORUN NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?

Nefeste kötü koku sorununun nedenini bulmak bazen pek kolay olmayabiliyor. Kulak burun boğaz ve dahiliye uzmanlarıyla, diş hekimlerinin birlikte araştırma yapmaları gerekebiliyor. Genel olarak dikkatli bir değerlendirme sorunu ortaya koymaya yetiyor ve altta yatan problem belirlendiğinde koku tümüyle ortadan kalkıyor.

Prensip olarak böyle bir sorunla karşılaşmamak için herkesin ağız boğaz temizliğine dikkat etmesi, diş fırçası, diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirmesi, ağız gargaralarından faydalanması şart. Sık ve az gıda tüketmek, sıvı gıdalar almak, yoğurt, maydanoz gibi yiyecekler, karanfil çiğnemek halk arasında “etkili maskeleyiciler” sayılıyor. Yanlış da değil!

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |