Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Hava değişimi önce cildi etkiler!

En büyük organımız olan cildin, ani ısı değişiklikleri ve rüzgar gibi hava koşullarından olumsuz etkilenmesi pek çok sorunu beraberinde ge...


En büyük organımız olan cildin, ani ısı değişiklikleri ve rüzgar gibi hava koşullarından olumsuz etkilenmesi pek çok sorunu beraberinde getiriyor.

Sonbahar ayları saç dökülmesinden, sedefe, ayak mantarlarından aft ve uçuklara kadar birçok hastalığın arttığı dönem oluyor

Cildin, sıvı ve ısı dengesini sağlamak, salgı yapmak, vücudun duygusal, immünolojik işlevlerini yürütmek gibi görevleri var. Ayrıca bizi dış çevrenin potansiyel zararlarından koruyarak bariyer oluşturup yaşamsal rol oynuyor. Çevredeki değişikliklerden  doğrudan etkilenen cildin bu sorunlarını, dermatoloji   uzmanı Dr. Erçin Özüntürk anlattı.

Saç dökülmesi: Sonbaharda, bazılarımız yoğun, bazılarımızsa fark edemeyeceğimiz kadar hafif şekilde deri değişimi geçiririz. Bu deri değişimi, hava ısısının düşmesi, ısıtma sistemlerinin ortam nemini azaltması, günlük yorucu ve tekdüze hayata dönüş,    düzensiz beslenme, şehrin kargaşası, rüzgar gibi etkenlerle de birleşince, saç dökülmesi kaçınılmaz hale gelir. Aşırı dökülmenin önüne geçmekte doğru şampuan seçiminin önemi büyük.

Ayrıca saçlı deri mezoterapisi ve ETG denilen tedavi yöntemleri dökülmeyi önemli oranda durdurarak, yeni saçların oluşumuna yardımcı olur. ETG cihazı ergonomik olarak tasarlanan bir koltuk ve üzerinde elektrotlar bulunan yarı küresel bir başlıktan oluşur. Enerji, başlığın içinde oluşan düşük seviyeli elektrik alanıyla    pasif olarak kafa derisine iletilir. Bu elektrik alanı, küçük doku penetrasyonuyla  kafa derisini uyarmak amacıyla kullanılan düşük frekanslı ve düşük yoğunluklu minik vuruş darbeleriyle oluşturulur. Sonuçta kan akışı hızlanır, oksijen geçişleri artar   ve saçlardaki dökülme durdurulur.

Sedef: Yaz ayları bittiğinde kendini göstermeye başlayan bir diğer hastalık da sedefdir. Hastalığın bulunduğu deri bölgesi kızarır. Üzerinde kalın gümüş renkli kabuklanmalar oluşur. Saçlı deri, diz, dirsek ve sırtın alt kısmı sıklıkla tutulan bölgelerdir. Bazı vakalar     kişinin hastalığının farkında olmayacak kadar hafif seyirlidir. Diğer taraftan vücudun büyük bir kısmını tutacak şekilde şiddetli seyredebilir. Bulaşıcı değildir. Sonbaharda alevlenmesinin sebebi, derinin kuruması ve güneş ışığının azalmasıdır. Sedef hastalığı,  güneşle azalan bir rahatsızlıktır.

Ayak mantarları: Rahat, havadar ayakkabılardan, sıkı ve havasız ayakkabılara geçişle birlikte, ne yazık ki mantarlar çoğalabilir. Genellikle parmak aralarında oluşan rahatsızlık, nadiren ağrılı, çoğunlukla  kaşıntılıdır. Ayak parmaklarının arasında koku ve beyaz döküntülerle kendini gösterir. Yalın ayak dolaşılan yerlerden kaçınmalı ve bu hastalığa yakalananlarla aynı eşyalar kullanmamalı.

Aft ve uçuklar: Aft, ağız içinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, diş etinde görülür. Uçuksa çıkmadan önce kendini belli eder. (0-24 saat önceden) Karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir.  Bunu, o bölgenin kızarması, şişmesi   ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler.

Cilt lekeleri: Tatil sezonunun sona ermesiyle birlikte güneşin vücudumuzda oluşturduğu hasarları tespit etmek için,    kişilerin tatil dönüşü vücutlarını muayene etmeleri önemlidir.

Özellikle en fazla güneş gören yüz, göğüs, omuz başları, sırt ve eller incelenmelidir. Herhangi bir renk farkı veya çillenme varsa, bir dermatologla görüşülmesi lekenin kalıcı hale gelmeden yok edilmesinde büyük rol oynar.

Deri döküntüleri
En yaygın döküntüler, tıp dilinde ‘makül’ diye adlandırılan kırmızı lekeler ya da alanlardır. Sınırlı alanda derinin rengindeki herhangi anormal değişme, ‘maküler döküntü’ olarak nitelendirilir. Kırmızılığın kendisineyse ‘eritem’ adı verilir. Bazen, kızamığın başlangıç evresinde olduğu gibi, döküntüler, birbirinden ayrı yüzlerce küçük lekeden oluşur. Döküntülerin bir başka yaygın biçimi, kabarık lekelerden oluşur. Parmak, deri üzerinde dolaştırıldığında kolayca hissedilir. Bu küçük sivilceler ‘papül’ olarak bilinirler ve döküntülerine ‘papüler   döküntü’ denir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe