Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Sadece boyun ağrısı mı?

Günlük hayatımızda çoğu defa yaşadığımız ancak günlük aktivitelerimizi etkileyecek düzeye ulaşmadığı sürece çok fazla dikkate almadığımız bi...

Günlük hayatımızda çoğu defa yaşadığımız ancak günlük aktivitelerimizi etkileyecek düzeye ulaşmadığı sürece çok fazla dikkate almadığımız bir durum : Boyun ağrısı. 

Bazen kısa süreli, bazen günlerce sürebilen, kimi zaman spazm gibi basite aldığımız bir sorun iken kimi zaman ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilen boyun ağrısının altında çok farklı nedenler yatıyor olabilir.

Bu yazımda boyun ağrısına neden olabilecek durumlardan bahsedip önerilerde bulundum. Keyifli okumalar.

* Boyun problemlerinde yansıyan ağrı sıkça karşılaşılan bir semptomdur. Baş ağrısı, omuz ve torakal bölgeye, aynı zamanda üst ekstremitelere yansıyabilir. Baş ağrısına neden olabilecek herhangi bir durum sonucunda boyunda da ağrı görülebilir (1).

* Boyundan üst ekstremiteye yayılan ağrılar çoğunlukla sinir kökü iritasyonunu gösterir ve ağrıyla birlikte ekstremiteye yayılan uyuşmayla seyredebilir.

* Boyun ağrısıyla birlikte baş dönmesi, kulak çınlaması, denge bozukluğu ve baş ağrısı, vasküler problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Vertebrobaziler arterdeki yetersizlikte, bu arterin beyinde beslediği alanlar etkileneceğinden baş ve boyun ağrısının yanı sıra bilinç kaybı olmadan, denge kaybı ve düşmeler görülebilmektedir (2) .

* Boyun hareketleriyle artan nonspesifik ve yaygın boyun ağrısı mekanik bir boyun ağrısını veya servikal faset eklem sendromunu düşündürebilir.

* Whiplash yaralanması olarak adlandırılan, genellikle trafik kazaları sonucu görülebilmekle birlikte ani düşmeler ve spor yaralanmaları sonrası da gelişebilen, boynun öne arkaya ani salınımıyla oluşan travma sonucu yumuşak dokuda ve eklemlerde hasar oluşabilmektedir. Semptomlar travmanın hemen ardından görülebileceği gibi günler sonra da ortaya çıkabilir. Whiplash yaralanmasında boyun ağrısına, baş dönmesi, kulak çınlaması, parestezi ve görme bozukluğu eşlik etmektedir (3) .

Altta yatan bir nedenden kaynaklanan ve yukarıda sayılan belirtileri de beraberinde getiren bir boyun ağrısı varsa mutlaka doktora gidilmeli ve sorunun ana kaynağı çözülmelidir.

Bunların yanı sıra sürekli aynı ve yanlış pozisyonda durmaya, kasların güçsüzlüğüne ve yorgunluğa bağlı olarak gelişen mekanik boyun ağrısı da oluşabilmektedir. Bu tarz bir ağrıda güçlendirme, mobilite, propriosepsiyion egzersizleriyle ve doğru postürle ağrı giderilebilmektedir.

Boynumuzun derininde kalan ve omurgayla da direkt temasta bulunan kranioservikal kasların kuvvetlendirilmesi son derece önemlidir. Bu amaçla Chin Thuck egzersizleri günde 10 tekrarla yapılabilir. Bu egzersizlerin aynı zamanda servikal eklem pozisyon duyusunu arttırdığına ilişkin çalışmalar da bulunmaktadır.

Elastik bantlarla yapılabilen izometrik egzersizler de servikal bölge ağrılarında en sık tercih edilen güçlendirme egzersizleridir.

Germe egzersizleri de günde 2-3 kez, 10 tekrarlı yapılabilir.

Boyundaki kasların kuvvetlendirilmesinin yanı sıra bu bölgeyle bağlantılı olan omuz kuşağı ve skapula (kürek kemiği) çevresi kasların kuvvetlendirilmesi ve mobilitesi son derece önemlidir. Egzersiz programlarında bu bölgeler atlanmamalıdır.

Uzun süre masa başında çalışanlar çalışma yerleriyle ilgili yapacakları düzenlemeler, 30 dakikada bir verecekleri molalar ve egzersizlerle boyun ve bel ağrılarını en aza indirebilirler.

Sağlıklı günler..

Yazı: Merve Dülger

Kaynaklar:
1. Dreyfuss P, Michaelsen M, Fletcher D. Atlanto-occipital and lateral atlanto-axial joint pain patterns. Spine 1994;19:1125-31.
2. Meadows J: Orthopedic Differential Diagnosis in Physical Therapy. New York: McGraw-Hill, 1999.
3. Hohl M. Soft tissue neck injuries--a review. Rev Chir Orthop Reparatrice Appar Mot 1990;76(Suppl 1):15-25.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |