Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Dünya’da Elektronik Atık Üretimi ve Akışı

Organik ve ingorganik çöplerin değerlendirilmesi konusunda önemli farklılıklar vardır. Organik atıkları (gıda artıkları gibi) çoğu zaman ülk...

Organik ve ingorganik çöplerin değerlendirilmesi konusunda önemli farklılıklar vardır. Organik atıkları (gıda artıkları gibi) çoğu zaman ülkeler kendi bünyelerinde hallederken inorganik atıklarda konu oldukça değişmektedir. Özellikle plastik ve elektronik atık gibi kategorilerde atığın değerlendirilmesi bazı özel çalışmalar ister. Gelişmiş ülke olarak değerlendirilen ülkeler diğer ülkelere nazaran çok daha fazla elektronik atık üretmelerine rağmen genelde bertaraf işlemleri ile uğraşmak istememektedirler. Bertaraf işlemleri ile uğraşmak istememelerinin belli başlı çevresel ve ekonomik sebepleri var. Gelişmiş ülkelerin diğer ülkelere atıkları göndermeleri ekonomik açıdan çok daha karlı oluyor ne yazık ki. Yazımızın devamında Dünya’da elektronik atık üretimi ve akışı konusu daha detaylı inceleyeceğiz.

En Büyük Elektronik Atık Üreticisi Norveç

Elektronik atık üretimi doğrudan doğruya elektronik alet tüketimiyle alakalı. Firmaların uyguladığı bilinçli eskitme politikaları ve bireylerin bilinçsiz tüketimi elektronik atık çarkını çok beslemektedir. Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik refah düzeyi de bireylerin elektronik aletleri edinme noktasında tasarruflu davranmasını engellemektedir çoğu zaman.

2016 yılı verilerine göre dünyada en çok elektronik atık üreten ülke Norveç. Norveç’te kişi başı yıllık üretilen elektronik atık miktarı 28,5 kilogram. Bu oldukça yüksek bir rakam. Peki çıkan bu elektronik atıklar nereye gidiyor?

Batı Avrupa’nın Elektronik Atıkları Nereye Gidiyor?

Batı Avrupa’da (İngiltere, Almaya, Fransa, İskandinav Ülkeleri...) ortaya çıkan elektronik atıklar Doğu Avrupa, Çin ve Hindistan’a gitmektedir. Bu ülkelerin elektronik atıklara talip olmalarının sebebi çoğu zaman sağlıksız koşullarda çevreyi düşünmeden atıkların içerisindeki değerli materyalleri alarak ekonomik değer elde etmeleri. Elektronik atıklar içerisinde bakır, alüminyum, demir, altın, gümüş gibi değerli ürünler bulundurmaktadır. Elektronik atıkların geri dönüştürülmesi ve bu madenlerin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Ancak buradaki sıkıntı gelişmiş ülkelerin sorumluluk altına girmemek için atıkları başka ülkelere göndermeleridir.

Elektronik Atık Üretiminde Zirvede Bulunan Diğer Dört Ülke

E-atık üretiminde zirvede yer alan Norveç’i aşağıdaki ülkeler takip etmektedir:

1. Birleşik Krallık (İngiltere, Galler...) – Yıllık bazda kişi başı elektronik atık üretim miktarı: 24,9 kilogram
2. Danimarka – Yıllık bazda kişi başı elektronik atık üretim miktarı: 24,8 kilogram
3. Hollanda – Yıllık bazda kişi başı elektronik atık üretim miktarı: 23,9 kilogram
4. Avustralya - Yıllık bazda kişi başı elektronik atık üretim miktarı: 23,6 kilogram

Detaylı makale için: http://www.elektronikatiklar.com/elektronik-atiklarin-gelismekte-olan-ulkelere-yasa-disi-akisi/

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe