Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Korona virüsü, yaşam kalitemiz için önemli bir uyarı!

Son zamanlarda ölü sayısı binleri bulan ve birçok ülkenin ekstra önlemler almak zorunda kaldığı Corona virüsü salgını, hızla yayılmaya devam...

Son zamanlarda ölü sayısı binleri bulan ve birçok ülkenin ekstra önlemler almak zorunda kaldığı Corona virüsü salgını, hızla yayılmaya devam ediyor. Alınan resmi önlemlerin dışında vatandaşlara da kendilerini korumak için büyük görev düşüyor. 

Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan; bu tür virüslerin aslında bir uyarı niteliği taşıdığını, bilinen basit tedbirlerin yanı sıra asıl önemli olanın kişilerin yaşam kalitesini gözden geçirmek olduğunu söylüyor.

Çin’de ortaya çıkan ve ülkemizde de korku ve endişeye sebep olan Corona virüsü, oldukça güçlü viral etkiye sahip. Çoğunlukla hayvanlarda görülen virüs nadiren insanlarda görülse de insandan insana bulaşması oldukça kolay. Bu sebeple virüs, kısa sürede tüm dünyayı tehdit eder hale geldi. Öksürme, hapşırma, yakın temas, hatta konuşma sırasında havaya karışan damlacıklar yoluyla kolayca bulaşan hastalığa karşı alınacak ilk önlem; hastalığın bulaşmaması üzerine olmalı. Özellikle yakın temastan mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini belirten Emel Terzioğlu Arslan; elleri sık yıkamanın, maske takmanın, öksürme ve hapşırma sırasında ağız kapatmanın basit ancak hayat kurtaracak önlemler arasında yer aldığını söylüyor. Fakat bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken daha önemli bir şey var. O da, doğal, dengeli ve güçlü bir beslenme alışkanlığı edinerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek.

Hastalık belirtileri neler?

Corona virüsü, insanlarda genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. Hastalığın yayılması sonucu görülen belirtiler; burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik ve durgunluk gibi hafif düzeyli soğuk algınlığı belirtileri olabileceği gibi karın bölgesinin şişmesi, görme problemleri, denge sorunları, aşırı kilo kaybı ve şiddetli solunum sıkıntıları da olabiliyor. Çoğu insanda üst solunum yolu enfeksiyonu olarak belirtiler bulunabileceği gibi bazı insanlarda ishal, bulantı ve kusma gibi sindirim sistemi sorunları da görülebiliyor.

“Yaşam kalitesini artırarak vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilmeli.”

Şu anda kullanımda olan antibiyotiklerin virüse karşı etkili olmadığı bilinen bir gerçek. O halde kişilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Bu sebeple, doğal beslenme ve sağlam bağışıklık sistemi hastalıktan korunmak için başvurmamız gereken ilk korunma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle bağışıklığı düşük insanlarda vücuda yayılması daha hızlı ve kolay olan virüse karşı dengeli ve güçlü bir beslenmeyle önlem almanın mümkün olduğunu söyleyen Arslan, dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde açıklıyor: “Yaşam kalitesini artırarak yani sağlıklı beslenmeyle vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.

Beslenmede antioksidan kapasitesi yüksek olan kivi, nar, kırmızı meyveler, mandalina, portakal gibi meyveler ve karnabahar, brokoli, ıspanak, roka, pazı, maydanoz, kereviz, soğan, sarımsak gibi sebzeler özelliği bolca tüketilmelidir. Antibiyotik olan soğan ve sarımsak gibi sebzelerin tüketimi enfeksiyonlara karşı vücudu koruyucu bir özelliğe sahip. Ölümle sonuçlanabilecek belirtilere karşı özellikle bağırsaklar başta olmak üzere vücudumuzu korumalıyız. Bağırsaklar vücudun bağışıklık sisteminin yönetildiği başlıca merkez olmasından dolayı virüsten korunması gereken en önemli organlarımızdan biri. Bağırsak florasını korumak vücut direncini artırır ve metabolizmanın daha sağlıklı işler hale gelmesini sağlar. Bu sebeple kefir, yoğurt gibi probiyotik gıdalar tüketilmeli ya da eşdeğer takviyeler alınmalıdır.”

“Doğru baharat ve yulaf tüketimi de etkili”

Bağışıklık sisteminin güçlü çalışmasını sağlayan diğer gıda maddelerinin ise baharatlar olduğunu belirten Arslan, “Soğuk algınlığı tedavisinde en çok tercih edilen baharat türlerinden biri olan zencefil ve bunun yanında içerdiği vitamin, mineral ve antioksidan bileşikler ile zerdeçal bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça büyük rol oynuyor. Ayrıca yulaf tüketmek de içerisindeki beta glukan maddesi ile vücut direncini artırmada bir hayli faydalı. Son olarak tüm hastalıklardan ve başlıca Corona virüsünden korunmanın en önemli ve işe yarar yöntemi su tüketmek. Alkol, sigara ve stresten uzak durmak, iyi uyumak ve egzersiz yapmak da yaşam kalitesini artırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur” değerlendirmesinde bulunuyor.

Özetle daha güçlü bir bağışıklık sistemi ile salgın hastalıklardan korunmak için;

• Antioksidan kapasitesi yüksek olan kivi, nar, kırmızı meyveler, mandalina, portakal gibi meyveler ve karnabahar, brokoli, ıspanak, roka, pazı, maydanoz, kereviz gibi sebzeler,
• Antibiyotik olan soğan ve sarımsak gibi sebzeler,
• Bağırsak florasını artırmak için kefir ve yoğurt gibi probiyotik gıdalar,
• Zengin vitamin, mineral ve antioksidan bileşikler içeren zencefil ve zerdeçal,
• Ve bol su tüketilmeli.
• Alkol, sigara ve stresten uzak durulmalı,
• Kaliteli uyku ve bol egzersiz yapmak da çok önemli.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe