Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Matcha Çayı Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Uzun yıllar zenginler ve kraliyet aileleri tarafından tüketilen Matcha Çayı, yıllar geçtikçe dünyanın birçok ülkesine pazarlanmasıyla halk a...

Matcha Çayı Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Uzun yıllar zenginler ve kraliyet aileleri tarafından tüketilen Matcha Çayı, yıllar geçtikçe dünyanın birçok ülkesine pazarlanmasıyla halk arasında da tüketimi olan bir çay çeşidi haline geldi. Yeşil rengiyle dikkat çeken Matcha Çayı toz halinde konsantre bir yeşil çaydır. Matcha Çayı genellikle bir içecek olarak tüketilse de toz halinin farklı içecek ve yemek türlerinde de kullanılmasıyla oldukça dikkat çekiyor. Türkiye’ye ilk ithal çayı getiren BETA TEA’nin tüketicilere sunduğu geniş yelpazeye sahip çay çeşitleri arasında da her zaman farklılık yaratan Matcha Çayı bugün betateashop.com ve seçkin Beta Tea satış noktalarında çay tutkunlarıyla buluşuyor. Çay, üretimi ve paketlenmesi oldukça yoğun emek isteyen bir içecek olduğu için tüketicinin en kaliteli çaya ulaşması oldukça önemli. Beta Tea, yıllardır sektörde sağladığı güven ve kazandığı ödül ve sertifikalarla çay tutkunlarına her zaman özellikli bir ürün çeşidi sunuyor.

MATCHA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Matcha Çayı, her çay türünde olduğu gibi kendine özel bir demlenme ve hazırlanma aşamasına sahiptir. Bir fincan boyutunda bardak için 80-85 derecede suya yarım tatlı kaşığı Matcha Çayı ekleyip karıştırabilirsiniz. Matcha Çayı’nı hazırlarken bir çay fırçası veya bir shaker yardımıyla içeceği iyice köpürtüp daha lezzetli hale getirebilmek oldukça önemlidir.

MATCHA ÇAYI’NIN TARİHÇESİ

Camellia Sinensis çay çalılarından üretilen Tencha yaprağından yapılan ve taşlarda öğütülerek elde edilen bir toz çaydır. Tencha ise Matcha Çayı elde edilmesi için kullanılan ve bahar hasat zamanında elde edilmiş yapraklardan üretilen bir yaprak çeşididir. Bahar hasadı öncesinde Tencha yaprağı minimum 20 gün boyunca uygun alanda bekletilir. Bekledikten sonra da yaprak buğulanır ve kurur. Öğütülüp Matcha Çayı halini almadan önce de tuğla fırında kuruma işlemi tamamlanır. 
1900’lü yıllardan önce Matcha Çayı en ham hali ile kalın çay (koicha) olarak anılırdı. Çok fazla miktarda Matcha Çayı tozunun harmanlanmasıyla demlenip tüketilmekteydi. Tüketimi için sadece sıcak suyla karıştırılırdı. Koicha yapımı için çok fazla toz kullanıldığından dolayı tadı acı olabiliyordu. Bu sebeple de koicha yapımında kullanılan yapraklar en hassas ve tatlı olanlar arasından seçiliyordu.
Şuan tüketilen Matcha Çayı eski kullanımı ve özelliklerine sahip değil. Matcha’nın 90lı yıllarda bir dondurma aroması olarak tanıtılmasıyla Matcha hakkındaki algı Japonya ve diğer ülkelerde değişmeye başladı. 2000li yılların başında da tüm dünyada kahve dükkânları olan bir markanın matcha’yı farklı bir şekilde kullanmasıyla yeni bir farklılık oluştu.

Japon çay seremonisinde Matcha’nın önemi büyüktü fakat yaşanan bu algı değişimlerinden sonra Matcha Çayı yalnızca bir çay çeşidi olarak kalmayıp tüm dünyada farklı yiyecek ve içeceklerde yer almaya başladı. Matcha, günümüzde lattelerde, smoothielerde, yoğurtlu bowlarda ve birçok yiyeceğin içerisinde tüketiliyor. Mathca’nın bu kadar geniş alanlarda kullanılması doğal olarak talep artışından ötürü üretim hacminde de artış sağladı. Japonya’nın en özel geleneklerinde kullanılması için kaliteli Matcha Çayı üretiminin gerçekleştirildiği KYOTO’da çay seremonilerinde üreticiler yeni yöntemler kullanıp Matcha’ya olan yoğun talebi karşılamayı hedefledi. Hasatlarda elle üretim yerine makine kullanarak üretilecek çay miktarı arttırıldı fakat makinelerin kullanılması insanların üretim için verdiği hassasiyeti sağlayamamasından ötürü de kalitede ciddi bir azalma gerçekleşti. Bu sebeple kalitesi yüksek matcha çayları yerine az kaliteli matcha çayları raflardaki yerini aldı.

Beta Tea, çay üretiminden paketlemesine kadar en ince hassasiyetle ürettiği çay çeşitlerinde Matcha Çayı’nda da tüketiciyle kalitesi en yüksek Matcha Çayı’nı buluşturuyor. Bütün üretim aşamaları ve tüketiciyle buluştuğu ana kadar titizlikle incelenen Beta Tea Matcha Çay’larına ve diğer çay çeşitlerine betateashop.com adresinden ulaşabilirsiniz

MATCHA ÇAYI HAKKINDA BİLİNEN YANLIŞLAR

Halk arasında zamanla kulaktan kulağa yayılan ve doğruluğu bilimsel olarak ispatlanmamış farazi söylemler var. Matcha Çayı yanlış bir şekilde zayıflamak ve ödem atmak için tüketilip çeşitli ilaç vb. formlarda bu amaçla satılmaktadır. Satışı gerçekleştirilen bu ürünlerin neredeyse çoğu merdiven altı tesislerde üretilip hiçbir bakanlık onayına sahip değildir. Matcha Çayı’nı diğer çaylar ve içecekler gibi tedavi gibi çeşitli sebepler amacıyla kullanmayınız. Her şeyde olabileceği gibi bir şeyin aşırı ve yanlış şekilde tüketimi size zarar verebilir. Bu tarz söylemlerin uzman bir doktora danışmadan ciddiye alınmaması çok önemlidir.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |