Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftlerin üremesine yardımcı olmak üzere geliştirilmiş yöntemlerden bir tanesidi...

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?


Tüp bebek tedavisi, doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftlerin üremesine yardımcı olmak üzere geliştirilmiş yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntem uzun yıllardır tüm dünyada başarı ile uygulanır. Tüp bebek tedavisinde öncelikle anne adayından yumurta ve baba adayından sperm alınır. Sperm ve yumurtanın laboratuvar ortamında birleştirilmesinin ardından döllenmiş durumdaki embriyo kadının rahmine yerleştirilir.

 

Sonraki aşamada gebeliğin oluşumu beklenir. Yerleştirilen embriyonun rahme tutunması hâlinde süreç normal bir hamilelikte olduğu şekilde devam eder. Tüp bebek tedavisinde klasik ya da mikroenjeksiyon yöntemleri tercih edilebilir. Klasik tedavide sperm ve yumurta aynı ortama bırakılır ve döllenmenin kendiliğinden olması beklenir. Bunun gerçekleşmediği durumlarda sperm yumurta hücresine özel aletlerle enjekte edilerek döllenmenin oluşması sağlanır.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek aşamaları 30 ilâ 45 gün içerisinde tamamlanır. Genellikle anne adayının aktif rol oynadığı tüp bebek tedavisi ve aşamalarında müstakbel babaya da ihtiyaç duyulur. İlk aşamada çiftin genel bir değerlendirmesi yapılır. Tedavide uyulması gereken sağlıklı yaşam kriterleri ile kullanılacak ilaçlar hakkında bilgi verilir. Sonraki aşamada gerekli fiziki muayene ve tahliller yapılır. Böylece anne adayının rahminin ve yumurtalıklarının kondisyonu ile baba adayının sperm kalitesi tespit edilir.

 

Çiftin tedaviye uygunluğunun teyit edilmesinin ardından en iyi embriyonun elde edilmesi için gerekli çalışmalar başlar. Bunun için de kadının yumurta üretimini arttıracak hormon tedavisine başlanır. Çeşitli adımlarla istenen yumurta sayısı ve niteliği elde edildikten sonra toplama aşamasına geçilir. Toplanan olgun yumurtalar laboratuvar ortamında saklanırken baba adayından mastürbasyon ya da mikro TESE yöntemi ile sperm alınır. Devamında uzmanlar tarafından embriyonun oluşturulması işlemine geçilir.

 

Yumurta ve spermler bir araya getirildikten ya da mikroenjeksiyon uygulandıktan sonra döllenme başarılı ise her 24 saatin sonunda hücre sayısı ikiye katlanır. Embriyo uygun büyüklüğe ulaştıktan sonra en kritik aşama olan rahme transfer işlemine geçilir. Yaklaşık 10 -12 gün sonunda hamileliğin başladığını teyit etmek üzere anne adayının kanındaki hormon düzeylerine bakılır. Gebelik testinin pozitif çıkmasını takiben 10 günlük bir süreden sonra  ilk ultrason kontrolü yapılır. Artık tüp bebeğin kalp atışlarının duyulması mümkündür. Sonrasında anne adayı rutin gebelik takibine devam eder.    

       

Tüp Bebek Tedavisi İçin Sperm Testi Gerekir mi?

Tüp bebek sürecinde kadının rolü daha ön planda görünse de başarılı bir döllenme ve embriyonun sağlıklı gelişimi için spermin canlılığı ile hareketliliği son derece önemlidir. Günümüzde çocuk sahibi olma konusunda desteğe ihtiyaç duyan çiftlerde sorunun eşit oranlarda erkekte ya da kadında olduğu bilinmektedir. Ayrıca erkeğin yaşına ve yaşam koşullarına bağlı sebepler ile sperm kalitesi düşebilir. Bu sebeple tüp bebek tedavisine başlanmadan önce sperm testi yaptırılmasında büyük yarar vardır. Klinik ortamda sperm testi için gerekli numunenin verilmesi, baba adayları üzerinde gerilim yaratabilir. Bunun bir çözümü olarak Gemini Lab tarafından geliştirilen test kiti ile evde güvenli şekilde sperm testi yapılabilir. Klinik onaylı sperm sağlık raporu alınmasını da sağlayan bu uygulama hakkında detaylı bilgiler buradan alınabilir.


Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları Nedir?

Tüp bebek tedavisi her evresinde kendine özgü yöntemlerin kullanıldığı, klinik ortamda uygulanan aşamalardan oluşur. Tedavinin başarısı için çiftten kaynaklanan yumurta ile spermin kalitesi ve rahmin durumu gibi kriterlerin yanında yöntemi uygulayan laboratuvarın uzmanlığı da önemlidir. Yapılan pek çok bilimsel çalışma 35 yaş ve altı kadınlarda ilk tüp bebek tedavisi ile gebe kalma olasılığının %60 düzeyinde olduğunu gösterir. 40 yaşından itibaren ise bu oran %20’lere kadar geriler. Tüp bebek yönteminde asıl amaç ilk seferde başarı elde etmek olsa da gebeliğin oluşmadığı durumlarda bir süre sonra yeniden deneme yapılabilir. Uzman hekimin tavsiyelerine uyulması, tüp bebeğin başarı şansını her zaman arttıran bir faktördür.  


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe