Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Erkek kedi kısırlaştırma sonrası

Kısırlaştırma ameliyatları evcil hayvanların yaşam süresini uzatmak, daha kaliteli yaşamasını sağlamak ve bulaşıcı hastalık riskini en aza i...

Erkek kedi kısırlaştırma sonrası

Kısırlaştırma ameliyatları evcil hayvanların yaşam süresini uzatmak, daha kaliteli yaşamasını sağlamak ve bulaşıcı hastalık riskini en aza indirmek için yapılmaktadır. Mutlaka uzan bir veteriner hekim tarafından uygulanması gereken ameliyatlar, kedi ve köpekler için her gün binlerce kez uygulanır. Erkek kedi sahipleri, 7. aydan itibaren üreme organları gelişmiş olan kedi için kısırlaştırma ameliyatı uygulanabilir. Ameliyat sonrası da yaranın hızlı şekilde iyileşmesi için dikkat edilmesi gereken detaylar bulunmaktadır.

Erkek Kedi Kısırlaştırma İşlemi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kedi kısırlaştırma ameliyatı sırasında kedinin daha kolay iyileşebilmesi için belirli detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu detaylar;

  1. Kedinin boynunda yer alan aparat kesinlikle çıkarılmamalı ve yara bölgesini yalaması engellenmelidir. Bu yaranın daha zor iyileşmesine nede olacaktır.
  2. Kedinin çok hareketli olması engellenmeli, zarar göreceği nesneler ortadan kaldırılmalıdır.
  3. Mutlaka düzenli olarak pansumana götürülmeli veteriner hekimin vermiş olduğu öneriler eksiksiz şekilde uygulanmalıdır.
  4. Ağrı kesiciler uygun şekilde ve zamanında canlıya verilmelidir.
  5. Kısırlaştırma süreci sonrasında kediyi severek daha nazik olmalı ve bölgenin korunmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kedi Kısırlaştırıldıktan Ne Kadar Süre Sonra İyileşir?

Kedilerin kısırlaştırma süresi ortalama yarım saat kadar sürmekle beraber, iyileşme süresi dişi ve erkek kedilerde farklı şekillerde işlemektedir. Erkek kedilerin kısırlaşma ameliyatından sonra iyileşme süresi dişilere göre çok daha kolaydır. Çünkü erkeklerde ameliyat dış üreme organlarının alınması süreci ile gerçekleşirken, dişilerde rahim ve yumurtalıklar doğrudan ameliyat ile alınır.

Erkek kediler ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde iyileşirler. Kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra evcil hayvanınızın ne kadar sürede iyileşeceği, hayvana ne kadar iyi bakıldığına bağlı olarak da değişiklik göstermektedir.

Kısırlaşma Ameliyatı Sonrasında Kedi Nasıl Beslenmeli?

Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında kedi beslenmesi de dikkat edilmesi gereken konular arasında bulunmaktadır. Kısırlaşan kedi artık daha fazla dinginleşeceğinden ötürü daha fazla kilo almaya meyilli olmaktadır. Fazla kilo kedilerde çeşitli hastalıklara yol açabileceğinden ötürü bu aşamada kısır kedi maması ile beslenmesi gerekmektedir.

 Bu aşamada veteriner hekimin önerdiği mamalar tercih edilebilir. Kısır kedi mamaları kısırlaştırma ameliyatı sonrasında kedilere önerilen mamalardandır ve yağ oranı daha düşük oldukları için kilo alımı yapmazlar.

Kısırlaştırma İşlemi Sonrasında Kedilerde Nasıl Değişiklik Olur?

Kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında kedilerde bazı değişiklikler görülmektedir. Bu değişiklikler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Hareket oranının düşmesi ve kedinin dinginleşmesi
  • Daha fazla kilo alımı
  • Bölge işaretleme ve çiftleşme oyunun büyük oranda azalması
  • Kedinin daha az saldırgan olması
  • Kedi de daha fazla uyku ve daha fazla güneşlenmenin görülmesi
  • Kedi de ruhsal değişikliklerin görülmesi

Erkek Kedi Kısırlaşma Sonrasında Depresyona Girer Mi?

Kedi kısırlaştırma ameliyatları sonrasında kedilerde fiziksel değişiklikler dışında çeşitli ruhsal değişiklikler de görülmektedir. Bu durum erkek kedilerde daha baskın olarak karşımıza çıkmaktadır. Kedinin iştahtan kesilmesi, kendisi ile oynandığında tepki vermemesi ve hareket etmekten kaçınması, kuyruk hareketleri ile üzgün olduğunu belli etmesi sıklıkla yaşanan durumlar arasında yer almaktadır.

Üreme organlarının vücut dışına çıkarılması artık belirli hormonların üretilmiyor olması anlamına gelmesinden dolayı bu değişiklik hayvanı fiziksel olarak etkilediği gibi ruhsal olarak da etkilemektedir. Kedilerde depresyon zaman zaman yaşanabilmekte, veteriner önerileri ile de durum aşılabilmektedir. Ödül mamaları, kedi ile tepki vermesi halinde oynama ya da kediye belirli bir süre tanıma tercih edilebilecek durumlar arasında yer almaktadır.

 Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrasında Yan Etkiler Görülür Mü?

Kısırlaştırma ameliyatları zor ameliyatlar olmasa da hastada belirli yan etkilere yol açabilmektedir. Üreme organlarının vücuttan çıkarılması sonucunda hastada aşağıdaki değişiklikler gözlemlenebilir. Bu değişiklikler;

  1. Kedinin ateşinin yükselmesi
  2. Ameliyat sonrasında ağrı ve sancı duyulması
  3. Bölgenin kanaması
  4. Bölgede irin ya da beze oluşumu
  5. Kedinin kusması
  6. İştahtan kesilme
  7. Gözlerin kayması
  8. Yürümekte zorlanma
  9. Çok nadir olarak ölüm

Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında yaşanabilecek durumlar arasında bulunmaktadır. Ameliyat sonrasında ateş ve halsizlik sıklıkla görülmektedir. Ancak yara bölgesinin kanaması ya da bu bölgenin enfeksiyon belirtisi olan irin akıtması çok ciddi bir problemdir ve bu sorunun görülmesi halinde kişi derhal veterinere götürülmeli ve tedavi edilmelidir.

Ameliyattan sonra kedide iştahtan kesilme problemleri de görülebilmekte bu genellikle narkoz etkisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortalama 1 haftalık süre zarfının ardından bu sorun genellikle çözülmektedir.

Erkek Kedi Neden Kısırlaştırılmalı?

Kediler aktif ve avcı canlılar olmakla beraber, kısırlaştırma onların sağlığı için gereklidir. Hormonların yükselmesi, evcil ortamda bulunan kedilerin; bölge işaretlemesine ve daha hırçın olarak kendilerini yaralayabilmelerine yol açmaktadır. Aynı zamanda hormon etkisi ile çiftleşme ihtiyacı duyan kedinin bunu gerçekleştirememesi depresyona da yol açabilir.

Erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi dişilere göre daha az uğraştırıcı olduğundan, kedinin yaşam süresinin uzaması ve kalitesinin artması için üreme organlarının gelişimi tamamlandığında uzman bir hekim tarafından uygulanması gerekmektedir. Bu durum dişi kediler için de geçerlidir.

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrasında Kedi Çiftleşebilir Mi?

Kedi kısırlaştırma üreme organlarının alınması süreçlerini kapsamaktadır. Testisleri alınan kediler üreme yeteneklerini kaybeder ve yavru sahibi olamaz. Ancak kısırlaştırma ameliyatından sonra da kedinin çiftleşme oyunları oynayabildiği ya da dişi kedi seslerine tepki verdiği görülebilmektedir. Kedinin bu süreçten sonra üreme yeteneği bulunmasa da hormonların etkisi ile bu hareketleri sergilemeye belirli dönemlerde devam edebilir.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Acılı Bir İşlem Midir?

Erkek kedilerin kısırlaştırılması, ameliyattan bir süre sonra kedinin acı çekmesine neden olabilir ve birtakım yan etkilerin görülmesi durumu söz konusu olabilir. Uzman bir veteriner ile beraber çalışmak bu sorunun hızlı bir şekilde ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Düzenli pansuman ve ağrıyı azaltmak amacı ile kediye verilmekte olan ağrı kesiciler de acının azalmasına yardımcı olur.

Kedi kısırlaştırma hakkında daha fazla bilgi almak için Dr. Pati Üsküdar veteriner kliniğini arayabilirsiniz.


✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Net Gazete Haber | | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber |
Bumerang - Yazarkafe