Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

Tüp mide ameliyatı sonrası yapılması gerekenler?

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme süreci çok önemlidir. Hem doktorun hem de beslenme uzmanının verdiği tavsiyeler ve detaylı yemek listel...

Tüp mide ameliyatı sonrası yapılması gerekenler?

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme süreci çok önemlidir. Hem doktorun hem de beslenme uzmanının verdiği tavsiyeler ve detaylı yemek listeleri bu süreçte çok önemlidir. Bu süreçte kişi beslenmeye göre değiştirilmesi gereken liste ve diyeti tamamen belirler. Mide balonu ameliyatında hastanın mide hacmi küçültülür. Ayrıca açlık hissini harekete geçiren ghrelin hormonunu salgılayan kısım da alınır. Bu süreçte daha az yemek de daha az acıktırır. 

GH hormonunun salgı kısmı alındığı için kişi bu süreçte düzenli olarak kilo verir. Bu süreç tüp mide ameliyatı sonrası daha sağlıklı kilo vermek için diyetin düzenli hale gelmesini sağlar. Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme sürecinde deneyimli bir beslenme uzmanından destek almak gerekir. 

Diyet Listesi Tamamen kişiye özeldir ve ilk 2-3 ay boyunca aşamalı bir yemek listesi haline gelir. Bu süreçte hasta ağırlıklı olarak sıvı gıda tüketir ve ardından yavaş yavaş katı gıdaya geçer. Ameliyattan sonra önce sıvı gıda verilir. Bu süreçte B12 vitamini, vitamin ve protein takviyeleri hazırlanmalıdır. Tüp mide ameliyatından sonra kişinin vücut emiliminde değişiklik olmaz. Bu süreçte vücut tüketilen besinleri tam olarak sindirmeye devam eder. Vücudun tekrar kilo almaması için kalori ve yağ oranına göre hesaplamak gerekir. 

Tüp mide ameliyatı sonrası sıvı diyet dönemi
 
Hastalar ameliyattan sonraki ilk 10-15 gün sıvı diyette olmalıdır. Sıvı yerleştirme işlemi ilk olarak berrak bir sıvı olarak görülür. Bu süreçte ilk 3 gün damardan beslenme verilir. Ardından üçüncü gün sıvı gıdalara geçiyoruz. Berrak sıvı diyeti sırasında et suyu, tahılsız reçel, zayıf çay ve su gibi sıvılar tüketilir. 

Bu süre zarfında ev yapımı ayran ve soya sütü gibi sıvıları da içebilirsiniz. Tavuk suyu ve soya sütü gibi besinler aynı anda yenilmelidir. Berrak sıvı diyet kaybedilirse, sıvı diyet 3-15 gün sonra devam eder. Bu işlem sırasında katı gıdaların mideye girmemesi önemlidir.
 
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Püre Diyet Dönemi 

Tüp mide ameliyatı sonrası yeme süreci Püre Diyeti diyetinin ikinci aşamasının dönemidir. Sıvı gıdaların çok kısa süreliğine bırakıldığı dönemlerde gıdalar daha viskoz hale gelmeye başlar. Püre operasyonu sonrası püre diyeti dönemi 3. ve 4. haftalarda gerçekleşir. Bu süre zarfında tüketmek istediğiniz gıdanın malzemeleri blender ile püre haline getirilmelidir. Bu durumda besinler yavaş alınmalı ve mümkün olduğunca her gün farklı besinler tüketilmelidir. 

Temizlenmiş diyet sırasında midede beklenmedik bir şişlik varsa hemen tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Tüp mide ameliyatı sonrası sıvı diyet sırasında tüketilen tüm besinlerin eşlik eden diyet sırasında da ücretsiz olduğunu bilmekte fayda var. Bu süreçte sıvı diyet gıdaların yanı sıra çiğ yumurta, meyve, peynir, bebek maması, kemiksiz balık, çay, pişmiş sebze gibi birçok ürün tercih edilebilir. 

Sosyal diyet sırasında sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlanan tüm ürünler mutlaka blenderden geçirilmelidir. Bu süreçte baharatlı, tatlı, ekşi ve tuzlu yiyeceklerin kullanımı sınırlandırılmalı ve tamamen tüketilmesi önerilmemektedir. Püre diyeti sırasında karbonhidratlar mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Aynı zamanda pirinç ve makarna gibi şişkinliğe neden olan besinler tüketilmemelidir. Temizlenmiş diyet sırasında da küçük yudumlarda su içmelisiniz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |