Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
FALSE

Hover Effects

TRUE
HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Header Ad

Son yazılar:

latest

Ads Place

En Güzel Dantel Modelleri Çeyizliktir

El işi ve el sanatlarının en önemli parçasıdır dantel. Geniş bir yelpaze içerisinde günlük yaşantımızda yer alır. Beyaz bir renk tonuna sahi...

El işi ve el sanatlarının en önemli parçasıdır dantel. Geniş bir yelpaze içerisinde günlük yaşantımızda yer alır. Beyaz bir renk tonuna sahip kumaş üzerine farklı model ve çeşitlerle işlenir. Ev hanımları ve genç kızlar tarafından ilmek ilmek işlenmektedir. En güzel dantel modelleri genç kızlar tarafından işlenen ve görücüye çıkarılan çeyizliklerdir. Atılan her düğümünde işlemesini gerçekleştiren kişinin duygu ve hisleri yer alır. Baktıkça bakası gelir insanın. Kelimeler kifayetsiz kalır genç kızların ve ev hanımlarının işlediği el işçiliğini anlatmaya. Anadolu’nun birçok şehrinde misafirlerin kullanımına sunulur. Yastık yüzleri, işlenmiş havlu kenarları, yorgan, çarşaf vb.. misafirlerin kullanımı için sunulan dantel çeşitlerindendir.

Muhteşem Ustalık

Günümüzde genç kızlarımız bu güzel kültürden uzak kalmaktadır. Unutulmaya yüz tutmuş bu el işi sanatları kültürümüzün ahenk taşlarındandır. Eskilerde olduğu gibi dantel modelleri için alın teri akıtan kişi sayısı bir hayli azdır. İhtiyaç duyulan danteller fabrika ürünlerinden tercih edilir. Bir çok alış veriş merkezinde hazır ürünlerin satışa çıkarıldığını görmekteyiz. Ama bu ürünler el işçiliğinin bizlerde bıraktığı muhteşem ustalığı verememektedir. El işi yapan kişiler güzel dostluklar kurar, sohbetler eder, fikirlerini paylaşır. Sadece ilmeğe değil hayatın kendisine de düğüm atar. Aşklarını, sevinçlerini, üzüntülerini geleceğe dair duygu ve hislerini en ince ayrıntılarıyla dantellere işlenir.

Bölgesel Özellikler

Her yörenin kendine özgü kültürel yapısı vardır. El işi ve el işi sanatlarıda bölgesel konumlara göre farklılıklar içermektedir. Karadeniz bölgesinde işlenen dantel çeşitleri ile doğu anadolu veya akdeniz bölgesinde işlenen dantel modelleri arasında yöresel farklılıklar vardır. Bulundukları konumun özelliklerini en içten duygularla dantel örnekleri arasına eklemeyi başaran, elişi sanatlarını kendine uğraş edinen kişiler attıkları her düğüme yaşadıkları coğrafik özellikleri de eklemişlerdir. Hayvan figürleri, bitki motifleri ve çeşitli renklerde yer alan desen çalışmaları elişi sanatlarının en önemli omurgasını oluşturur. Bu bizlere genç kız ve ev hanımları tarafından işlenen dantellerin birer kültürel değer olduğunu ve ortak noktalarının sevgi ve aşk temalı olarak işlendiğini göstermektedir.

Dantel Çeşitleri Sosyal Medya da

Bu değerlerin ortaya çıkmasında ve dantel çeşitlerinin oluşmasında dostluk ve arkadaşlık büyük bir öneme sahiptir. Dantel modelleri işlenirken her kahkaha atılan düğümlerin daha içten ve daha samimi olmasına aracılık eder. Bu durum bizlere göstermektedir ki arkadaş ve dost ortamında birlikte üretilen elişi sanatları kişiler arasındaki sevgi ve saygı bağlarının da güçlenmesine katkı sunar. Dantel işlemeciliği aile bütçesine katkı sunmak isteyen ev hanımları tarafından günümüzde facebook, tumbrl, ınstagram, twetter gibi sosyal medya hesaplarından meraklılarına ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Farklı içerik ve zenginliklerde bulunan dantel çeşitlerinin sosyal medyaya paylaşıldığına da şahitlik etmiş bulunmaktayız.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Sosyal Sorumluluk Projesi

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı bekliyoruz

Ads Place

Haber | Sağlık | Diyet | Kadınca | Zayıflama | Spor | Otomobil | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Psikoloji |